Blagodeti plivanja

Napori tela da se održi na površini vode ili kreće kroz nju veoma su korisni za srce i krvne sudove, aktiviraju se gotovo svi mišići, povećava izdržljivost, nema pritiska na zglobove, pregrevanja... Ipak, ukoliko vam je cilj eliminacija viška kilograma, razmotrite i druge opcije.

Plivanje je odlična fizička aktivnost. Mogu je upražnjavati osobe svih starosnih grupa i pri tom imati koristi i u telesnom i mentalnom smislu. U zavisnosti šta želimo da postignemo, plivanje će biti dobar ili čak odličan izbor, tvrde stručnjaci.

Stručnjaci ističu da kontinuirani odlazak na bazen, jezero, reku ili more kada to vremenski uslovi dozvoljavaju utiče veoma dobro na sveukupno zdravstveno stanje.

Na plivanje možete ići ukoliko vam je neophodna aktivacija srca i pluća, a ne odgovaraju vam drugi sportovi. Takođe, za osobe koje ne smeju da se „pregrevaju", a žele da budu fizički aktivne, vodeni sportovi su idealni jer sredina utiče na lakše održavanje temperature tela.

Tokom vrelih letnjih dana dobar način da se rashladite je postepen ulazak u vodu, a prijatni momenti provedeni sa dragim osobama uticaće na mentalno opuštanje i smanjenje stresa.        

Blaga stimulacija kože i nervnih završetaka prilikom kontakta sa vodenom sredinom takođe deluju umirujuće.

Osobe koje redovno trče, a žele da odmore zglobove i mišiće nogu, aktiviraju gornji deo tela, a istovremeno imaju kvalitetan kardio trening, slobodno se mogu upustiti u vodene avanture.

Sportske i druge povrede ne smeju biti razlog za zanemarivanje zdravih navika. Plivanjem nećete opteretiti povređeni zglob ili mišić, ali ćete ipak sprečiti da se ulenji i održati formu organizma.

Redovan odlazak na bazen podići će nivo izdržljivosti tela, ojačati mišiće i održavati kardiovaskularni sistem u dobrom stanju.

Iako ova aktivnost sagoreva oko četiri kalorije po kilogramu telesne mase posle svakog preplivanog kilometra, oni koji žele da izgube masne naslage možda bi trebalo da razmisle i o nekoj drugoj opciji.

Gotovo istog trenutka kada izađemo iz vode potrošnja kalorija prestaje, što nije slučaj sa drugim fizičkim aktivnostima.

Nakon trčanja ili vožnje bicikla telo i do 18 sati troši kalorije! Caka je upravo u zagrevanju tela tokom aktivnosti koja je veoma mala u vodi, pa tako kada se nađete na suvom nema mnogo posla oko hlađenja.

Budući da je temperatura vode uvek niža od temperature organizma, a unutrašnji organi zahtevaju određene „uslove rada", telo „ne da" zaštitu sa stomaka, to jest masne naslage koje će lakše zadržavati neophodnu toplotu.   

Nema pritiska na zglobove, pregrevanja, gotovo sve grupe mišića se aktiviraju, bolje ste fizički spremni, zdraviji, ali višak kilograma neće otići.   

Kombinujte aerobik ili neke druge vežbe sa plivanjem i bićete zadovoljni i zdravljem i izgledom, zaključak je stručnjaka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво