Nov metod lečenja srčane aritmije

Kateterska ablacija je relativno nova procedura koja se primenjuje u lečenju srčane aritmije i pokazala se kao veoma delotvorna. Oko srca se ugrađuje kateter, uz sagorevanje dela mišića oko plućnih vena, da bi se sprečilo prenošenje nepravilnih elektro impulsa na ostatak srca.

Relativno nova procedura sve više se dokazuje kao mnogo delotvornija u lečenju pacijenata sa nepravilnim otkucajima srca od uobičajene terapije lekovima. To je dobra vest za one sa tim potencijalno smrtonosnim poremećajem, prenosi „Glas Amerike".

„Moje srce bi jednostavno počelo da preskače i počela bih da gubim dah. Obično je to trajalo nekoliko sekundi ali kako sam postajala starija, to je bilo sve gore i sve češće", tako stanje poznato pod nazivom „atrijalna fibrilacija" opisuje pacijentkinja Robin Drabant.

Rej Kaspiljo kaže da je osećao kao da će mu srce iskočiti iz grudi: „Čini vam se kao da vam se grudi zatvaraju i borite se za vazduh". Atrijalna fibrilacija može da izazove moždani udar ili srčani napad.

Lekari mogu da tretiraju to stanje tako što će ugraditi kateter oko srca. Procedura kratko traje i vreme za oporavak je minimalno.

„Sada upotrebljavamo energiju radio talasa. Ona zapravo zagreva tkivo i uništava tanki sloj mišića u okolini katetera", objašnjava doktor Dejvid Vilber sa Univerziteta Lojola u Ilinoisu.

Procedura je nazvana kateterska ablacija zato što sagoreva mali deo srčanog mišića.

„Cilj je da se unište mišići oko plućnih vena kako bi se sprečilo prenošenja elektro impulsa (koji izazivaju aritmiju) na ostatak srca", ističe doktor Vilber koji je, kao i drugi istraživači, učestvovao u proučavanju više od 150 pacijenata sa atrijalnom fibrilacijom.

Na blizu 100 pacijenata primenjena je kateterska ablacija, dok su ostali bili tretirani lekovima.

„Šezdeset do sedamdeset odsto pacijenata tretiranih kateterskom ablacijom nikada više nije imalo preskakanje srca posle tretmana. Ali oko 30 odsto jeste. Sa druge strane, pacijenti tretirani samo lekovima imali su oko 80 do 90 odsto ponovljenih aritmija u istom vremenskom periodu", ističe dr Vilber.

Pacijent Rej Kaspiljo kaže da mu je ta procedura omogućila da ponovo hoda koliko hoće bez umora.

„Volela bih da sam to uradila pre više godina zato što je kvalitet mog života osetno poboljšan", napominje Robin Dramant uz konstataciju da je to bila „najbolja odluka koju je ikada donela.

Ipak, doktor Vilber kaže da kateterska ablacija nije prva opcija u izboru tretmana za atrijalnu fibrilaciju. On savetuje da se ona primenjuje samo ako terapija lekovima ne donese rezultate.

Detaljan izveštaj o istraživanju objavljen je u najnovijem izdanju časopisa Američkog medicinskog udruženja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво