Štetnost „pušenja iz treće ruke"

Nikotin koji se iz cigareta oslobađa u obliku dima u prostorijama može da se zadrži mesecima, pokazuju najnovija istraživanja. „Pušenje iz treće ruke", kako je nazvano, može da bude veoma štetno, jer nikotin u kontaktu sa azotnom kiselinom iz vazduha stvara izuzetno kancerogene nitrozamine.

Dim cigarete je štetan po zdravlje čak i u obliku ostataka na zidovima ili nameštaju u prostorijama gde se pušilo, pokazali su rezultati novog američkog istraživanja.

Kada se upali cigareta, nikotin se oslobađa u obliku dima koji se zadržava po površinama prostorije (zidovima, tepihu, zavesi, nameštaju) gde može da se zadrži mesecima, navedeno je u studiji objavljenoj u Godišnjaku Američke akademije nauka - PNAS.

Istraživanje je pokazalo da ostaci nikotina u kontaktu sa nitratnom (azotnom) kiselinom iz vazduha stvaraju nitrozamine, koje spadaju među najaktivnije i najmoćnije kancerogene supstance.

Izlaganje nitrozaminima, ili „pušenje iz treće ruke" kako ga nazivaju svetski mediji, najčešće se dešava udisanjem prašine ili kontaktom kože sa na primer tepihom ili odećom na kojoj se zadržao duvanski dim, što posebno može da bude opasno za decu, prenele su svetske agencije.

Istraživači ističu i da se opasnost ne uklanja otvaranjem prozora ili provetravanjem prostorije, kao ni pušenjem napolju.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво