Читај ми!

Profesorka Svetlana Vujović: Kakvi su nam hormoni, takvi smo i mi

Profesor dr Svetlana Vujović, načelnik Kabineta za endokrinologiju Kliničkog centra Srbije, redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, član Svetskog borda za menopauzu i Svetskog borda za ginekološku endokrinologiju jedina na svetu je otkrila da se u sluzokoži materice krije uzrok neplodnosti. Gostujući u Jutarnjem programu, profesorka Vujović je govorila o svom radu.

Profesorka Vujović je jedna od najboljih engokrinologa na svetu, a njena misija je, kako sama kaže, da nas ima više, ali i da što duže živimo kvalitetno. Objavila je 30 knjiga i 500 radova u prestižnim časopisima, kao i Prvu srpsku medicinsku enciklopediju. Smatra da smo svi na ovu planetu došli sa određenom misijom, a da je tokom studija njena bila prepoznata.

„U svim vremenima ja sam sa mojim pacijentima lepo prolazila i imala to nadahnuće koje samo medicina može da dâ, kada uspete, kada pomognete, kada nekome olakšate život, onda vas obasja neka divna sreća i energija koje su nemerljive“, priznaje dr Vujović.

Celo naše telo je mesto na kome deluju razni hormoni koji deluju kroz krvne sudove, tako da od glave pa nadalje svaki organ ima mesto na koje deluje hormon. Tako da kakvi su nam hormoni takvi smo i mi, napominje doktorka.

„Endokrinologija je za mene carska nauka koja objedinjuje ne samo internu medicinu, nego celokupno zdravlje čoveka, i psihičko i fizičko. Volim izazove, volim neotkriveno“, dodaje gošća Jutarnjeg programa.

Starost ne postoji

Biologija želi da žena dobije bebu sa 17, 18 godina i dok su u reproduktivnom periodu, one su biologiji interesantne. Kada dođe do prirodnog pada nivoa hormona u menopauzi, onda se otvaraju vrata raznim bolestima. Uporedo sa bolestima se približava i kraj života.

„Sada je pitanje medicine da li ćemo pustiti da biologija radi ono što je radila u starom Rimu gde su žene živele 35 godina, pa se i to smatralo da je predugo, ili u Kini u prošlom veku, do 56. godine se živelo, na primer. Ili ćemo ga produžiti? Mi koji smo vizionari, naučnici, doktori koji volimo svoje pacijente, volimo da čujemo šta nam kažu oni s druge strane, i od njih učimo i pomeramo granice“.

Ukoliko se neki hormon uruši ili smanji, normalno je da se nadoknadi, jer ako se nadoknadi, organi nastavljaju da rade normalno i osoba će nastaviti da živi kvalitetno, ne u 60. već i u 80, 90. i 100. godini, smatra doktorka.

„Ali za to fino doziranje hormona potrebno je mnogo znanja, usko specifičnog znanja, ne samo endokrinologije, već endokrinologije polnih hormona. Tako da mi pomeramo granice“, dodaje profesorka.

Vratila je nadu mnogima

Zahvaljujući doktorki mnogim ljudima kojima je rečeno da neće moći da postanu roditelji, vraćena je nada. U većini slučajeva kada neki par ne uspeva da dobije potomstvo, uglavnom se upućuje na vantelesnu oplodnju, ali se jako malo pažnje poklanja analizi sluzokože materice u koju se smešta plod po oplodnji. A ta sluzokoža materice je poseban endokrini organ, hormonski organ koji je reprezent celog života te žene, naglašava profesorka.

„Ukoliko se to ne reguliše nego se ide mehanicistički – daj svim ženama istu terapiju – to ne ide tako. Svako je priča za sebe. Kada otkrijemo te razloge, a nekada ih je i četiri-pet povezanih, koji ne daju da se plod usadi u sluzokožu materice, pa kada ih otklonimo i ispravimo, onda to i psihološki deluje na tu ženu koja onda zna da će njena beba doći u trenutku kada ona odluči, kada mama bude spremna za tako nešto“, dodaje sagovornica Ivane Milenković.

Jedna od pacijentkinja iz Australije koju je lečila doktorka, imala je preko trideset vantelesnih oplodnji i nekako je čula za Beograd i Srbiju i obratila se sa namerom da još jednom pokuša i da na kraju odustane. Sprovedena su testiranja koja lekari u svetu obično ne rade, jer se svuda mnogo polaže na to koliko će novca biti potrošeno, otkriveni su uzroci i propisana terapija. Posle godinu i po dana ova žena je prirodnim putem u 48. godini ostala u drugom stanju.

„Zamislite koja je to sreća kada vam kažu, naša loza se nastavlja zahvaljujući vama, jer vi ste pomogli da imamo decu“, naglašava prof. dr Svetlana Vujović.

Nacionalni centar za infertilitet

Profesorka, takođe, na kraju gostovanja u Jutarnjem programu, napominje da je uspela da ostvari svoj davnašnji san da se otvori Nacionalni centar za infertilitet i endokrinologiju pola.

„Imala sam naravno veliku podršku ministra Lončara i predsednika Vučića, jer to naravno nije tako jednostavno sa investicijama. Oni su čuli za moj predlog i zaista 10. sprat poliklinike Kliničkog centra na 1.300 kvadrata će biti mesto gde će svi parovi iz Srbije i šire moći da dolaze, da se vidi šta je uzrok neplodnosti, ali ne samo oni, nego i oni koji žele da žive kvalitetno do sto i neke godine“, s ponosom objašnjava dr Vujović.

Osim toga, dodaje profesorka, to će po veličini biti peta klinika na svetu u kojoj će raditi naši lekari.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво