Higijenom do zdravih desni

Relativno „bezopasan" zubni plak ukoliko se ne uklanja može dovesti do pojave džepova i bolesti desni. Loša oralna higijena i bolesti usta i zuba mogu povećati rizik od pogoršanja celokupnog zdravstvenog stanja.

Mnogi se najerovatnije sećaju saveta zubara i odraslih da zarad lepog osmeha zube treba prati više puta svakog dana, ali ne zaboraviti ni zubni konac ni tabletice fluora.

Možda bi neki pažljivije i redovnije prali zube da su znali da loša oralna higijena i bolesti zuba mogu povećati rizik od pojave čira, digestivnih problema, bolesti srca, šloga i dijabetesa.

U ustima čoveka „stanuje" više miliona bakterija. Dok su neke bakterije korisne i učestvuju u razgradnji, a time i varenju hrane još u ustima, druge učestvuju u stvaranju plaka, lepljive i kisele supstance koja izaziva bolesti desni.

Ukoliko se uklanja svakodnevno pranjem usta i zuba i korišćenjem zubnog konca, plak je relativno „bezopasan". Međutim, ako ostane u ustima, zubi će polako propadati jer su pojava takozvanih džepova i bolesti desni neizbežne.

Tokom vremena, loša higijena usta i zuba dovodi do oštećenja tkiva i kostiju koje „drže" zube, pa će oni, zdravi ili pokvareni, početi da ispadaju.

Muškarci su naročito podložni oboljenjima desni. Na primer, 34 odsto muškaraca starosti između 30 i 54 godine pate od nekog oboljenja desni, dok u istoj starosnoj grupi tek 23 odsto žena ima navedene zdravstvene probleme.

Održavanje zadovoljavajućeg nivoa higijene usta i zuba, kao i postupanje u skladu sa savetima zubnog lekara, pomoći će vam da sačuvate zube, ali i zdravlje.

Među pripadnicima najsiromašnijih slojeva najviše je zabeleženih slučajeva bolesti desni, što se najčešće objašnjava neredovnim odlaskom kod zubara.

Kako starimo tako se desni povlače i ostavljaju ogoljen koren zuba koji je tako mnogo podložniji štetnom uticaju plaka. Takođe, luči se manje pljuvačke koja igra veoma važnu ulogu u „ispiranju" usta od plaka.

Genetika i u ovom slučaju može da ima poslednju reč, tako da ukoliko roditelji gube zube zbog bolesti desni, dete mora biti na oprezu.

Slatkiši i napici sa dodatkom šećera podstiču razvoj plaka, dok na čvršću hranu i grickalice može se odlomiti deo zuba ili oštetiti gleđ.

Hronično škrgutanje i grčenje vilice dovodi do raznih mehaničkih oštećenja. Oguljena gleđ, napukao ili rasklimatan zub, kao i potpuni gubitak jednog ili više zuba može biti rezultat tih štetnih navika.

Novije studije pokazuju da upotreba duvana može biti jedan od glavnih uzroka razvoja i napredovanja bolesti desni.

Osim toga, posle hirurških intervencija u usnoj duplji primećeno je da materije iz cigareta usporavaju proces zarastanja i umanjuju uspešnost intervencije.

Lekari savetuju pacijentima da ukoliko primete crvenilo, otok, osetljivost ili povlačenje desni, zatim krvarenje, čudan ili neprijatan miris ili ukus u ustima, kao i bol pri žvakanju, obavezno posete svog stomatologa koji će utvrditi uzroke takvog stanja i preporučiti odgovarajuću terapiju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво