Lek protiv mamurluka

Poneti prazničnom atmosferom, mnogi su popili nekoliko alkoholnih pića više nego što je trebalo. Sada se valja izboriti sa glavoboljom, mučninom i drugim neželjenim „efektima".

Sada je kasno za mere predostrožnosti jer vas je bol u glavi i probudio. Koji god alkohol da ste pili, odmor, san i velike količine vode i svežeg voćnog soka moraju biti uključeni u vašu „rehabilitaciju".

Postoji mnogo lekova kojim navodno možete ublažiti posledice preterivanja u unosu alkohola, ali medicina nijedan od njih nije zvanično priznala.

Mnogi od narodnih saveta protiv mamurluka pomoći će vam da nadoknadite vitamine i tečnost koje ste tokom noći izgubili, dok će neki (poput predloga da izbegavate kofein) čak ubrzati oporavak. Međutim, ne postoji univerzalan lek koji može da pomogne svima.

U ovakvim situacijama, prvo se morate dobro naspavati, zatim osvežiti organizam unošenjem velike količine vode i svežeg voćnog soka.

Uprkos uvreženom mišljenju da kafa doprinosi bržoj eliminaciji alkohola, izbegavajte taj napitak kako ne biste nastavili dehidrataciju organizma. Kofein iz kafe na gotovo isti način kao i alkohol izaziva izlučivanje tečnosti iz organizma - upravo suprotno od onoga što vam je potrebno posle preterivanja prethodne noći.

Takođe, kako biste pomogli telu da se izbori sa toksinima, unosite dosta vitamina C, najbolje iz svežeg soka od pomorandže, kao i namirnice bogate mineralnim materijama i tuširajte se naizmenično toplom i hladnom vodom.

Pristalica lečenja mamurluka rasolom sve je manje jer je u pitanju tečnost sa visokim sadržajem soli, što dodatno opterećuje organizam.

U slučaju da vam je pao šećer, unoseći hranu vratićete se „na noge", a osim toga, aktiviraćete metabolizam i ubrzati proces prerade nagomilanog alkohola u organizmu.

Delovaće kao izgovor da biste jeli visokokaloričnu hranu, ali namirnice bogate mastima mogu da budu dobar saveznik u borbi protiv mamurluka.

Amino kiseline, kojih ima u jajima, učestvuju u izgradnji enzima koje je prethodnog dana uništio alkohol.

Slanina i kobasice sadrže proteine, dok je paradajz bogat šećerom i antioksidantnim materijama. Sve tri materije odlične su protiv posledica preteranog unosa alkohola.

Nove količine alkoholnih pića nisu dobra ideja, jer ćete čula zavarati samo privremeno, a onda ćete se osećati još gore. 

Ekstrat artičoke podstiče lučenje žuči i na taj način se olakšava rad jetre i ublažava glavobolja.

Stručnjaci preporučuju da, ukoliko se ne osećate izuzetno loše, fizičkom aktivnošću „isterate" alkohol iz organizma. U situaciji kada je i stajanje teško, vožnja bicikla ili trčanje deluju neverovatno, ali kada izađete napolje, lagana šetnja može se postepeno intenzivirati. Takođe, stručnjaci preporučuju plivanje jer deluje veoma osvežavajuće.

Neželjeni efekti lekova poput aspirina, ibuprofena, mogu biti uvećani kada se akohol nalazi u telu, tako da je najbolje ne posezati za njima u želji da se otarasite bolova.

Aspirin, kao i alkohol, razređuje krv i u ovoj situaciji može imati pojačano dejstvo, dok acetaminofeni u kombinaciji sa ranije unetim alkoholom mogu oštetiti jetru.     

Ibuprofen takođe može izazvati krvarenje u stomaku, stoga baz saveta lekara ne uzimajte lekove za koje smatrate da vam mogu pomoći.    

Većina ljudi zna da prepozna trenutak kada je dosta, i zato se sledeći put setite da poslušate organizam kako se ne biste ponovo osećali ovako loše.

Lekari savetuju i ograničin unos alkoholnih pića u narednim danima jer kumulativno dejstvo tokom prazničnika može da dovede do toga da osoba završi u bolnici.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво