Pušenje i reumatoidni artritis

Japanski naučnici ustanovili su da je kod muškaraca pušača rizik da obole od reumatoidnog artritisa dvostruko veći nego kod onih koji ne puše.

Pušenje je jedan od faktora rizika za reumatoidni artiritis, pokazala je najnovija japanska analiza, koja je objedinila 16 studija o toj hroničnoj bolesti nepoznatog porekla.

Efekat je naročito izražen kod muškaraca koji spadaju u strastvene pušače, kao i kod onih koji puše a imaju pozitivne rezultate pri testiranju tzv. „reumatoidnog faktora" (RF), odnosno antitela koja napadaju organizam samog domaćina, prenosi Rojters.

„Reumatoidni faktor" je, inače, utvrđen u čak 80 odsto slučajeva ove upalne bolesti vezivnog tkiva.

Ranija istraživanja već dve decenije dovode u vezu pušenje i reumatoidni artritis, a tim stručnjaka sa Univerziteta u Kobeu je ustanovio da je kod muškaraca koji su pušači rizik da obole dvostruko veći nego kod onih koji ne puše, a otprilike je podjednako visok i kod bivših pušača.

Ako muškarac koji puši uz to ima i pozitivan rezultat testiranja na „reumatoidni faktor", rizik obolevanja od reumatoidnog artritisa je gotov četvorostruko uvećan.

Rizik kod žena pušača je povećan u nešto manjoj meri (bez obzira da li su RF pozitivne ili ne) - za 1,2 do 1,3 odsto.

Razlika između muškaraca i žena u pogledu odnosa između pušenja, reumatoidnog artritisa i RF-a se verovatno može pripisati hormonskim činiocima, ističu japanski stručnjaci.

S obzirom na to da se reumatoidni artritis dovodi u vezu s lošim kvalitetom života i prognozom kraćeg životnog veka, japanski stručnjaci preporučuju pušačima da se u interesu zdravlja odreknu tog poroka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво