Kiseonik lek protiv glavobolje

Rešenje za mnoge zdravstvene probleme stručnjaci traže u prirodi. Najnovija testiranja pokazala su da jaku, koncentrisanu glavobolju najefikasnije ublažava čist kiseonik.

Osobe koje pate od glavobolje, koju osećaju na određenom delu glave, opisuju
taj bol kao jači i mučniji od porođajnih bolova ili onaj nakon ranjavanja iz vatrenog oružja.

Međutim, mere za olakšanje patnji od tih veoma bolnih glavobolja, poznatih i kao „samoubilačke glavobolje", možda su na vidiku. Najnovija istraživanja pokazala su da udisanje čistog kiseonika može znatno da umanji tegobe.

Prema rečima pacijenata, glavobolja može da se javi i deset puta na dan, a bol je kao da se nož zariva u mozak. Retko koji lek, iz široke palete medikamenata namenjenih rešavanju tog zdravstvenog problema, može da pomogne. Jedino što može da donese olakšanje je  udisanje čistog kiseonika.

Koncentrisana glavobolja, otkrili su istraživači, pojavljuje se u određenim intervalima.

Oni koji pate od nje mogu da osete nekoliko glavobolja dnevno tokom nekoliko nedelja ili čak meseci. Te glavobolje parališu, a terapija najčešće podrazumeva injekcije sumatriptana.

Međutim, taj lek ima više neželjenih efekata i veće doze mogu da naškode celom telu.

Test: vazduh ili kiseonik

Doktor Piter Goudsbi sa Univerziteta Kalifornije i članovi istraživačkog tima pratili su 76 pacijenata u Londonu tokom pet godina. Lekari su pacijente lečili tako što su im davali vazduh i kiseonik u odvojenim testovima.

„Naša studija pokazala je prvi put razliku između kiseonika i vazduha u tretiranju akutne glavobolje. Oni su davani u odgovarajućim dozama, kontrolisani na slučajnom uzorku i placebo uzorku i zaista su pružili dokaze o korisnosti upotrebe kiseonika u borbi protiv koncentrisane glavobolje", naglasio je Goudsbi.

Rezultati studije takođe su pokazali da je najbolji tretman bila jaka doza kiseonika.

„Oko 20 odsto napada glavobolje ublaženo je placebom, koji je u ovom slučaju bio vazduh, a 78 odsto napada je gotovo eliminisano udisanjem kiseonika, što je jasna razlika u prilog kiseoniku", objasnio je doktor Goudsbi.

Doktor Džoel Sejper, osnivač Instituta za neurologiju i glavobolju u Mičigenu, tvrdi da upotreba kiseonika takođe pomaže da se izbegne prekomermo korišćenje drugih lekova.

„Pacijenti su toliko očajni da bi uzeli bilo šta što bi moglo da im pomogne", istakao je Sejper.
Istraživači su takođe ustanovili da kiseonik može da zaustavi glavobolju i odstrani druge simptome koji se dovode u vezu sa njom, kao što je crvenilo i oticanje očiju.

Prema najnovijim podacima zdravstvenih vlasti u SAD, troškovi lečenja i zbog izostajanja sa posla čiji razlog je bila glavobolja procenjuju se na 17 milijardi dolara godišnje.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво