Najefikasnija sredstva protiv koronavirusa – etanol i varikina

Asepsol nije efikasan protiv virusa, njih ubija samo sedamdesetoprocentni alkohol. Najefikasnije sredstvo za dezinfekciju površina je poznati preparat na bazi hlora – varikina.

Najefikasnija hemijska sredstva, prema podacima i stranim izvorima su preparati na bazi hlora i 70-procentni etanol.

„Etanol se uglavnom proizvodi kampanjski i vezan je za preradu šećera. Međutim, prema podacima kojima ja raspolažem, u ovom momentu su aktivirane šećerane i povećana je proizvodnja etanola u šećeranama. Aktivirane su i destilerije koje prave rakije, koje meku rakiju prerađuju u 70-postotni etanol“, istakao je profesor Hemijskog fakulteta u Beogradu Goran Roglić.

Što se tiče čišćenja površina, najefikasniji je preparat na bazi hlora natrijum-hipohlorit koji većina nas ima u domaćinstvima – to je poznata varikina.

„Varikina se koristi u razblaženju 1:25 za direktno tretiranje površina. Ukoliko su površine prethodno oprane deterdžentom razblaženje je 1:50 i u krajnjoj nuždi ako nema drugih sredstava može se koristiti za dezinfekciju ruku u razblaženju 1:100“, objasnio je Roglić.

Nažalost, ni etanol, ni varikinu ne možemo napraviti u kućnim uslovima, ali situacija bi trebalo da se relativno brzo popravi i uz aktivaciju proizvodnje stabilizuje tržište ovih sredstava.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво