Pomozimo zajedno obolelima od retkih bolesti – glasajte tokom „Beovizije“

U okviru kampanje „Vreme je da ih primetimo“ RTS će se odreći svog dela prihoda od pristiglih SMS poruka tokom takmičenja „Beovizija 2020“, za nabavku neophodnih medicinsko-tehničkih pomagala obolelima od retkih bolesti, najviše deci. U svetu, na 2.000 ljudi, jedna osoba ima neku retku bolest. Srbija još nema registar obolelih, kako bi se spoznale njihove potrebe i obezbedio novac za lečenje i kvalitetniji život.

Dvogodišnji Viktor boluje od Holoprozen cefalije. To je retka bolest ozbiljne anomalije mozga, koja se javlja još tokom trudnoće. Da Viktor ima ozbiljan zdravstveni problem otkriveno je odmah po njegovom rođenju.

Onda su preporuke bile intenzivne vežbe, da se odradi genetika do kraja, metabolične anlize, da li je došlo do nekog virusa u trudnoći, to je sve stiglo negativno, tako da uzrok još nismo ni našli. Preporuka su fizikalne terapije, radna terapija, logoped i da mu pomognemo da stane na noge i da radimo na njegovom psihičkom stanju, inteligenciji“, objašnjava Jelica Samolov, majka malog Viktora.

U ovoj porodici radi samo otac, jer Viktor zahteva neprekidnu negu. Samo za terapije mesečno treba obezbediti gotovo 90.000 dinara. Rehabilitacija u inostranstvu, koštala ih je 3.000 evra za jedanaest dana. Preporuka lekara je da dolaze tri puta godišnje.

„Kod nas je nedostatak tih aparata. Naši terapeuti mnogo bolje rade po mom mišljenju, ono što sam tamo videla. Tamo su predsnost aparati – laseri, lampe, odela, sprave za prohodavanje, mi to ovde nemamo“, kaže Jelica Samolov.

Najveću pomoć porodice dobijaju od humanitarnih organizacija. I RTS se pridružuje prikupljanju sredstava za nabavku medicinsko-tehničkih pomagala.

„Ono što nama konkretno treba od pomagala su posebna kolica, invalidska kolica, zatim posebni aparati koji omogućavaju, pre svega, deci koja imaju problem s respiratornim organima da dišu, zatim tu su i one stvari poput zavoja, pelena itd“, istakao je Marko Radovanac iz Fondacije „NORBS plus“.

Za to je potrebno oko milion evra. Gledaoci koji budu putem SMS poruka glasali tokom takmičenja „Beovizija 2020“, zajedno sa RTS-om biće donori nacionalne humanitarne kampanje „Vreme je da ih primetimo“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво