Emocije kod dece i kako reagovati na njih

Plač, ljutnja, smeh – deca i te kako znaju da pokažu svoja osećanja. U to smo se svi više puta uverili. Kako se ove emocije razvijaju, šta koja od njih znači i kako da se ponašaju roditelji u tim situacijama?

Rani razvoj deteta podrazumeva – fizički, kognitivni, socijalni i emocionalni razvoj. Kada je reč o poslednjem, od najranijeg uzrasta beba i te kako zna da nam pokaže da li joj je nešto prijatno ili neprijatno.

„U prvim godinama razvoja kod deteta se razviju praktično sve emocije koje su nama danas poznate. Razvija se stid, tuga, krivica. Sve što danas znamo kao odrasli, to se razvija u tim ranim fazama, u tim prvim godinama života“, objašnjava psihološkinja Irena Korićanac.

Sve ove emocije pomažu detetu da se orijentiše u svetu.

„To je onaj trenutak kada dete usvoji veštinu da hoda i da se odvaja od roditelja. I tu je jako važno, da roditelj dozvoli detetu da ode u svet, mi to volimo da kažemo da je za dete odlazak u drugu sobu, kao za odraslog odlazak u džunglu. Ono ode, uplaši se, vrati se brzo. To je jako bitno, da roditelj prepozna strah, poneguje dete, ali da ga puste čim želi ponovo da se razvija“, kaže Irena Korićanac.

Sa druge strane, ljutnja kod dece je često usmerena na to da nešto žele, ali ne znaju kako to da pokažu, sem na dramatičan način vikanjem i bacanjem.

Sa čime su povezani ljubav i tuga?

„Kada oseća ljubav, oseća da je vredno, da je voljeno kao biće. Tugu oseća kada je ugrožen neko do koga mu je stalo ili neka njegova vrednost do koje mu je stalo“, navodi psihološkinja.

Godine ne utiču na pojavu ljubomore.

„Ljubomora se javlja obično sa nekom trećom osobom. Kada se rodi mlađe dete. Da će izugubiti ljubav“, ističe Irena Korićanac.

Deca emotivnije doživljavaju svet od odraslih i za to nam nisu potrebni dokazi, pogledajte samo kako reaguje dete, a kako odrasla osoba u određenim situacijama. Zato je važno da budete dobar primer svom detetu.

„U redu je da bude ljuto, ali ne i da udari druga. U redu je da svaka porodica ima različite, norma, ali treba kanalisati dete da se u skladu sa ti ponaša. Sa puno strpljenja i puno ljubavi i shvatanja da dete ne radi namerno, oni uči kao što hoda, uči šta sa tim, osećanjima da radi“, objašnjava Irena Korićanac.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво