Kad oko igra najvažnije je da se odmorite

Različita narodna verovanja donose i različita tumačenja šta znači kada zaigra desno ili levo oko. Koliko god neko verovao u to, svakoga zanima zašto se dešava da nam „oči igraju“. Da li su ovi simptomi uvek bezazleni?

Iznenada se pojavi i iznenada nestane. Svako od nas je bar jednom imao osećaj da mu igra oko. U medicini se to zove miokimija.

„Nevoljni, slabi pokreti mišića oko oka, najčešće mišića kapaka. To su kontrakcije mišićnih vlakana. Obično nastaju spontano, bez nekog vidljivog razloga“, kaže prim. dr Nevena Bjelović, oftalmolog.

Ovaj neprijatni osećaj se javlja kad smo pod stresom ili kada smo premoreni.

„Stres i premor definitivno jesu jedan od razloga za pojavu ovog stanja, jer oni dovode mišiće u stanje pojačanog tonusa, osnosno celo telo, pa i te mišiće”, objasnila je dr Bjelović, dodajući da se takvoj osobi preporučuju odmor, opuštanje, preparati magnezijuma, kompleks Be-vitamina, veštačke suze.

Odmorite oči od ekrana 

Očima ne prija ni kada dugo gledamo u monitor računara, mobilni telefon.

„Televizija ne, ali mobilni telefoni, tableti, računari povezani su sa retkim treptanjem i pojačanom suvoćom. Ne mogu da kažem da je to snažna veza, ali vezano je za veliki broj nespecifičnih simptoma“, upozorila je oftalmološkinja.

Treperenje očiju jeste neugodno, ali je najčešće bezopasno. Ukoliko potraje, idite lekaru.

„Obično traje tri-četiri dana i prođe, ako traje duže treba uraditi pregled. Makar zbog saveta i da vidimo da li postoji nekorigovana refraktivna anomalija, pa treba da nosimo naočare ili da koristimo veštačke suze ako imamo suvo oko. Bitno je da se ova stanja razlikuju od nekih neuroloških stanja koja zaista zahtevaju terapiju, koja imaju simptome koji su u osnovi slični, ali mnogo intenzivniji. To su esencijalni blefarospazam i facijalni hemispazam. Tu imamo snažne kontrakcije koje dovode do grčenja mišića, čak i polovine lica, gornje polovine lica i oni zahtevaju neurološki pregled i lečenje“, rekla je dr Bjelović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво