Bežite od stolica, izbegavajte neke sapune i dezodoranse

Neki sapuni i dezodoransi mogu vam doći glave. Antibakterijski sapuni potpuno su nemoćni pred virusima, a i antibiotike čine manje uspešnim. Zato ih koristite što ređe, poručuju stručnjaci. Izbegavajte i antiperspirante, a od stolice bežite, naročito posle posla.

Mnogi su uvereni da će ih upotreba antibakterijskih sapuna zaštititi od bolesti. Istina, ovi proizvodi ubiće bakterije i druge mikrobe, ali oni nemaju nikakav efekat na viruse koji izazivaju upravo one bolesti od kojih mislimo da se štitimo.

Istraživanja su pokazala da sapun sa triklosanom nije obezbedio dodatnu zaštitu u poređenju sa običnim sapunom. S druge strane, za tu supstancu potvrđeno je da ima druge uticaje na zdravlje, uključujući remećenje rada endokrina, kao i otpornost na antibiotike.

Reč antiperspirant mnogi traže pri izboru i kupovini dezodoransa. U pitanju je supstanca koja sprečava telo da proizvodi znoj, a samim tim i nastanak neprijatnih mirisa. Problem je u tome što se mi znojimo s razlogom i sprečavajući telo u tome ometamo ga u oslobađanju od toksina. Osim toga, antiperspiranti sadrže štetne hemijske materije poput aluminijuma, parabena, propilen glikola itd.

Aluminijum apsorbuje koža i ubrzo nakon toga on ulazi u krvotok. Analize pokazuju da je, čak i 15 dana nakon upotrebe antiperspiranta, aluminijum prisutan u krvi. To znači da je korišćenje ovog tipa dezodoransa odličan način da aluminijum dospe do mozga, a kao dokazani neurotoksin izaziva sumnju da povećava rizik od pojave Alchajmerove bolesti.

Nekima bi moglo da zvuči kao potpuna besmislica da korišćenje stolice može da bude pogubno po zdravlje.

Brojne studije, međutim, pokazale su postojanje veze između predugog sedenja i razvoja dijabetesa tipa 2, bolesti srca, raka debelog creva, dojke i endometrijuma (unutrašnjeg zida materice).

Zbog dokazanih rizika, stručnjaci savetuju da dnevno ne sedimo duže od tri sata. Ukoliko vaš posao zahteva sedenje, razmotrite opciju stola za kojim se stoji ili da na svakih 20 minuta prošetate makar minut.

Jedan od načina da se naterate na česte šetnje tokom radnog vremena je da pijete dosta tečnosti i moraćete do toaleta. Nakon radnog dana koji podrazumeva sedenje, dodatan „boravak“ na stolicama, kaučima i klupama se ne preporučuje.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи