Grčevi mogu biti simptomi neuroloških stanja

Mnogima je poznat nepodnošljivi bol koji izaziva grč u mišiću. Da li ste i vi među njima? Ukoliko jeste, otkrivamo vam zašto se mišići grče i šta da radite kada se to desi.

Nije neobično kada vidimo da profesionalnog sportistu hvata grč u nozi. Grčevi sami po sebi nisu oboljenje, nego simptom određenih poremećaja.

„Poremećaji su najčešće i najvećoj meri vezani za izmenu elektrolitnog statusa odnosno jona, pre svega, natrijuma, kalijuma, magnezijuma, kalcijuma, hlora i u tom smislu su posledica dehidratacije, ekstremnih napora ili npr. maratona“, istakao je prof. dr Ranko Raičević, predsednik Udruženja neurologa Srbije.

„Vrlo neprijatne, bolne senzacije u nogama najčešće mogu nastati kada preopteretimo neke od grupa mišića ili ako u dužem vremenskom periodu zauzimao neki nepravilan položaj tela“, kaže dr Biljana Đurić sa Instituta za fiziologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Takav grč nije rezervisan samo za profesionalne sportiste. Javlja se i kod trudnica, starijih osoba, ali i hroničnih bolesnika.

„U ne malom broju slučajeva, grčevi u nogama mogu biti prateći simptom ozbiljnih i neuroloških, ali više hirurških i internističnih stanja“, upozorio je dr Raičević.

Traju od nekoliko sekundi do nekoliko minuta, ali koliko god da traju nisu prijatni. Jedino što želimo u tom trenutku je da nestanu. Grčevi u nogama češći su noću.

„Prva prepruka je da budemo dobro hidratisani i da pratimo koliko vode izgubimo u toku dana i da sve to nadoknadimo. Da imamo izbalansiranu ishranu kojom ćemo unositi dovoljne količine kalcijuma, magnezijuma. Da pokušamo da se što više izlažemo svetlu, da bismo imali aktivnu formu vitamina D“, navodi dr Đurić.

„Regularan san, unos tečnosti, regularna ishrana i odustajanje od štetnih navika“, savetuje dr Raičević.

Trebalo bi da redovno radite i vežbe istezanja.

„Kod vežbanja je vrlo bitno da se na početku svake sesije i na njenom završetku obavezno istegnemo mišiće koji su bili aktivni u toku vežbanja“, istakla je dr Đurić.

Ipak ukoliko ni ovi saveti ne pomognu,a grčevi potraju, idite lekaru.

Dr Raičević kaže da su jaki bolovi u potkolenicama, koji se potenciraju sa fizičkom aktivnošću, naročito hodom, praćeni izmenjenim izgledom ekstremiteta uz grčeve, alarmantan znak.

„Ako se javljaju nekoliko dana unazad, a ne mogu biti objašnjeni intenzivnim fizičkim aktivnostima, epizodom proliva, povraćanjem, moraju da se jave lekaru opšte prakse da se uzme laboratorija i da se napravi fizikalni pregled“, naglasio je dr Raičević.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво