Grčevi mogu biti simptomi neuroloških stanja

Mnogima je poznat nepodnošljivi bol koji izaziva grč u mišiću. Da li ste i vi među njima? Ukoliko jeste, otkrivamo vam zašto se mišići grče i šta da radite kada se to desi.

Nije neobično kada vidimo da profesionalnog sportistu hvata grč u nozi. Grčevi sami po sebi nisu oboljenje, nego simptom određenih poremećaja.

„Poremećaji su najčešće i najvećoj meri vezani za izmenu elektrolitnog statusa odnosno jona, pre svega, natrijuma, kalijuma, magnezijuma, kalcijuma, hlora i u tom smislu su posledica dehidratacije, ekstremnih napora ili npr. maratona“, istakao je prof. dr Ranko Raičević, predsednik Udruženja neurologa Srbije.

„Vrlo neprijatne, bolne senzacije u nogama najčešće mogu nastati kada preopteretimo neke od grupa mišića ili ako u dužem vremenskom periodu zauzimao neki nepravilan položaj tela“, kaže dr Biljana Đurić sa Instituta za fiziologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Takav grč nije rezervisan samo za profesionalne sportiste. Javlja se i kod trudnica, starijih osoba, ali i hroničnih bolesnika.

„U ne malom broju slučajeva, grčevi u nogama mogu biti prateći simptom ozbiljnih i neuroloških, ali više hirurških i internističnih stanja“, upozorio je dr Raičević.

Traju od nekoliko sekundi do nekoliko minuta, ali koliko god da traju nisu prijatni. Jedino što želimo u tom trenutku je da nestanu. Grčevi u nogama češći su noću.

„Prva prepruka je da budemo dobro hidratisani i da pratimo koliko vode izgubimo u toku dana i da sve to nadoknadimo. Da imamo izbalansiranu ishranu kojom ćemo unositi dovoljne količine kalcijuma, magnezijuma. Da pokušamo da se što više izlažemo svetlu, da bismo imali aktivnu formu vitamina D“, navodi dr Đurić.

„Regularan san, unos tečnosti, regularna ishrana i odustajanje od štetnih navika“, savetuje dr Raičević.

Trebalo bi da redovno radite i vežbe istezanja.

„Kod vežbanja je vrlo bitno da se na početku svake sesije i na njenom završetku obavezno istegnemo mišiće koji su bili aktivni u toku vežbanja“, istakla je dr Đurić.

Ipak ukoliko ni ovi saveti ne pomognu,a grčevi potraju, idite lekaru.

Dr Raičević kaže da su jaki bolovi u potkolenicama, koji se potenciraju sa fizičkom aktivnošću, naročito hodom, praćeni izmenjenim izgledom ekstremiteta uz grčeve, alarmantan znak.

„Ako se javljaju nekoliko dana unazad, a ne mogu biti objašnjeni intenzivnim fizičkim aktivnostima, epizodom proliva, povraćanjem, moraju da se jave lekaru opšte prakse da se uzme laboratorija i da se napravi fizikalni pregled“, naglasio je dr Raičević.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 23. jan 2020, 16:26) - anonymous [neregistrovani]

Isprobao na sebi

Svojevremeno su mi skrenuli paznju da slatkisi umeju da izazivaju grceve.

(četvrtak, 23. jan 2020, 13:37) - anonymous [neregistrovani]

Odlican i vrlo koristan tekst

Grcevi u listu desne noge kod mene se javljaju dosta retko (oko 10 puta godisnje). U poodmaklima sam godinama ali redovno igram tenis. Dve stvari su u mom iskustvu u vezi grceva veoma bitne: svakog dana pijem vodu koja u jednom litru ima 160 mg magnezijuma sto predstavlja 42% od dnevne potrebe za tom substancom. Kad se ipak grcevi pojave treba dosta blago masirati misice sa podignutim uvis stopala i pokusati da se krv premesti masazom u druge delove tela.