Pametni jastuk i sat rešenja za hrkanje i nekvalitetan san

Na nedavno održanoj Međunarodnoj izložbi potrošačke elektronike u Las Vegasu, predstavljena su i rešenja za poboljšanje sna. Novine bi trebalo da pomognu da postanemo ili ostanemo zdravi.

Hrkanjem remetimo kvalitet sna osoba pored nas, ali i sopstveni san. Ostajemo neispavani, uz opasnost da nam hrkanje blokira disajne puteve i rad srca.

Za takve osobe osmišljen je poseban, pametan jastuk. Ne samo da prepoznaje problem, već se prilagođava intenzitetu promenom visine. Automatski, naduvava silikonske džepove za vazduh sa unutrašnje strane jastuka od memorijske pene.

Uređaj poseduje mikrofon za detekciju hrkanja i senzor pritiska za detekciju vibracija iz uzoraka disanja i hrkanja korisnika. Pored rešavanja problema, jastuk je povezan sa aplikacijom, kojoj šalje podatke o kvalitetu i trajanju sna.

U pomoć spavačima uskače i specijalni sat. Može da otkrije atrijalnu fibrilaciju i apneju u snu, odnosno poremećaj srčanog ritma i kratke periodične prestanke disanja.

Ako se ne leče, poremećaji mogu da dovedu do ozbiljnih komplikacija, uključujući srčani udar, glaukom i još mnogo toga. Da bi se otkrili, dovoljna je samo jedna noć uz sat. Svi rezultati prate se u aplikaciji i mogu se podeliti sa lekarom korisnika.

Sat, koji takođe može da očita elektrokardiogram i identifikuje nivo kiseonika u krvi, čeka odobrenje Američke uprave za hranu i lekove.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво