Medicinski aparati funkcionalni, bezbednost pacijenata na prvom mestu

Uređaji u srpskim zdravstvenim ustanovama se intenzivno koriste, ali su u funkcionalnom stanju i najvažnije je da se redovno servisiraju, a bezbednost pacijenata je na prvom mestu, kaže državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, prof. dr Berislav Vekić.

„Svaka oprema koja se koristi, bilo da je invazivna ili neinvazivna procedura, mora biti adekvatno održavana od zvaničnog servisera sa overenom knjižicom. To je veoma važno jer bez takvih servisnih knjižica ne možete danas ni da akreditujete zdravstvenu ustanovu“, objašnjava Vekić.

Uprkos tome što se neki aparati koriste izuzetno intenzivno, poput linearnih akceleratora na onkologiji koji rade u tri smene, u ustanovama postoje ekipe koje brine o toj opremi.

Kada aparati stanu, pacijentima se pregledi ponovo zakazuju, a serviseri završavaju svoj posao.

„U Ministarstvu zdravlja imamo kompletnu evidenciju opreme, od magneta, skenera, ultrazvučnih i rendgen aparata, kao i najnaprednijih uređaja poput akceleratora i gama-noža“, navodi Vekić.

Svaka zdravstvena ustanova ima, kako kaže, svog sertifikovanog majstora i oni su u direktnoj komunikaciji sa servisnom službom firme čiji se aparati koriste.

Vekić naglašava da je sve podređeno bezbednosti pacijenata, koja se nikada ne dovodi u pitanje.

Povećano zapošljavanje

Što se tiče kadrovske situacije u zdravstvu, Vekić navodi da je situacija mnogo bolja nego što je bila.

„U zdravstvu je od 2014. godine zaposleno više od 18.500 zdravstvenih radnika. Samo prošle godine zaposleno je 6.277 radnika. Taj trend će se nastaviti i ove godine kroz jasne kadrovske planove popuna i proširenja“, kaže državni sekretar.

Ipak, mnogi stručnjaci i odlaze iz zemlje.

„Iako je prošle godine smanjen taj broj, on je iznosio oko 750 lekara“, rekao je Vekić.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво