Krvna slika na testu – šta su leukociti, a šta CRP

U toku je sezona prehlada. Ukoliko ovih dana kašljete, kijate ili imate temperaturu, neka vas ne začudi ukoliko neke vrednosti u vašoj krvnoj slici nisu u granicama normale.

Leukociti su bela krvna zrnca. Oni nas štite, odnosno, brane od raznih mikroorganizama. Krvlju stižu do različitih delova tela, prepoznaju uljeza i uništavaju ga.

„CRP je aktivni protein koji se stvara u jetri i to je reaktan akutne faze. On brzo raste u upalnim procesima i već u početku, posle šest sati su povišene vrednosti i zbog toga je on jako bitan dijagnostički parametar. Ono što je jako bitno je da su njegove vrednosti povišene u bakterijskim infekcijama, mnogo više nego kod virusnih“, rekla je doc. dr Marija Stojanović sa Instituta za fiziologiju, Medicinskog fakulteta u Beogradu. 

 A kada su povišeni leukociti?

„Postoji pet klasa leukocita koji se bore protiv različitih infektivnih agenasa i kada posmatramo prehlade koje su uglavnom uzrokovane virusima, videćemo u krvnoj slici da dolazi do povećanja limfocita.  Normalno ih ima 25-35 odsto, u prehladama njihov procenat raste. S druge klase neutrofili, klasa leukocita, koji se bore protiv bakterija, padaju u ovim virusnim infekcijama, tako da se njihov broj snižava. Povećan broj limfocita sa smanjenim neutrofilima ukazuje na virus“, istakla je  dr Biljana  Đurić sa Instituta za fiziologiju, Medicinskog fakulteta u Beogradu. 

Bilo da nas obori virus ili bakterija, šta da radimo?

Vrednosti crp i leukocita se dobijaju iz krvne slike, uzorak jeste venska ili kapilarna krv, koja ne zahteva neku posebnu pripremu.

Ukoliko je reč o virusnoj infekciji antibiotici tu ne pomažu. Mirovanje, hidrirati organizam u dovoljnim količinama, čajevi,sokovi, voda, supa. Pojačati vitamine. Ukoliiko je reč bakterijskoj infekciji uključiti antibiotike, ali ne samotalno, već u konsultaciji sa lekarom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво