Žene, ne čekajte: Idite kod ginekologa i uradite PAPA test

Počela je Evropska nedelja prevencije raka grlića materice. Svake godine u Evropi od ovog raka oboli oko 60.000 žena, a 30.000 premine. Loša statistika i u Srbiji: svakog dana jedna žena umre, a četiri obole od ovog raka.

Procenjuje se da je rak grlića materice izlečiv u 90 odsto slučajeva ako se otkrije na vreme.

Jedan od najboljih načina prevencije je PAPA pregled, koji bi trebalo da jednom u tri godine uradi svaka žena dobi od 25 do 64 godine, kaže v. d. direktorka Instituta „Batut“ Verica Jovanović.

U zemljama zemlje EU već 30 godina organizuju se preventivni pregledi, a u Srbiji od 2012. godine.

Prema podacima Instituta, na poziv za pregled odazove se više od 60 odsto žena.

„Sada smo u trećem ciklusu skrininga, uvodimo novine. Biće pozivanja pozivnim pismima na celoj teritoriji Srbije i pratićemo realizaciju ovih aktivnosti. Radićemo na motivisanju žena da obave pregled“, napominje Jovanovićeva.

U borbi protiv raka grlića materice preporučena je i vakcina protiv HPV - humanog papiloma virusa, jednog od najčešćih uzročnika promena na sluzokoži grlića. 

„Savetuje se deci od 13 godina, reč je o vakcini koja pokriva najveći broj sojeva. Ona je efikasna i bezbedna i primarni je način prevencije“, istakla je v. d. direktorka „Batuta“.

broj komentara 6 pošalji komentar
(utorak, 21. jan 2020, 12:48) - anonymous [neregistrovani]

prevencija je najvaznija

Pričajte vi o prevenciji,kako ne dobiti rak,a ne samo pozivate na papa test!

(ponedeljak, 20. jan 2020, 15:25) - anonymous [neregistrovani]

Farmaceutski lobi

Evo u Holandiji su poceli i djecake (pred)puberteskog uzrasta vakcinisati od tog virusa. Zasad dobrovoljno ali kampanja po skolama radi punom parom.

(ponedeljak, 20. jan 2020, 13:06) - gligabgd [neregistrovani]

zdravstvo u srba 21. veka

Nema termina, dođite za 3 meseca pa da vam zakažemo zakazivanje, i tako dalje i tako dalje. Takva je situacija u današnjem zdravstvu pogotovo u unutrašnjosti. A, onda ti kažu idite privatno, tamo ima termina, a naravno tu rade isti oni doktori kao u državnim bolnicama. A, vi nemojte da objavite ovo i štitite prevarante.

(ponedeljak, 20. jan 2020, 12:50) - anonymous [neregistrovani]

Ovako

Žena bi trebala da može da ode kod ginekologa u svako doba, bez zakazivanja, bez ikakvog plaćanja za bilo kakav pregled. Ginekolozi bi uvek bili deo javnog zdravstva a ne privatnog.

(ponedeljak, 20. jan 2020, 11:48) - mama Branka [neregistrovani]

Redovna kontrola

Kod nas u Engleskoj zene do 55 imaju redovan Papa test svake tri a posle svake pet godini. Dobijete pismom zakazani termin I idete a rezultat dobijete na kucnu adresu. Od testa do testa ako nesto primetite odete kod doctora I oni vas salju na dodatnu kontrolu. Jako jednostavno.

(ponedeljak, 20. jan 2020, 10:58) - anonymous [neregistrovani]

ma kakva digitalizacija

Kako je lako reci-idite kod lekara?
Dok se zakaze i ostalo nekima je vec kasno,za bilo koju intervenciju,pregled.To traje vecnost.