Zimi ne izlazite naglo napolje – srcu to ne prija

Hladnoća je opasna za srčane bolesnike. Kada temperatura padne samo dva stepena od prosečnih vrednosti, povećava se broj srčanih tegoba, naročito infarkta, kome najčešće prethodi bol u grudima,te stručnjaci savetuju da se odmah obrate lekaru.

Uobičajeno je od novembra do marta, kada počinju niža temperatura, mrazevi, magla, zagađen vazduh, a posebno hladni dani, da dolazi do kardiovaskularnih tegoba, stezanja i bola u grudima.

„Ako ste izlaganjem hladnoći suzili lumen krvnih sudova, time ste smanjili dotok krvi u srce, i bolesniku odjednom počinje da nedostaje kiseonik, srčanom mišiću počinje da nedostaje kiseonik i pojavljuje se bol. Spazam koji se desi na hladnoći je klasičan faktor koji pogoršava dotok krvi u srce i postojeću dijagnozu pogoršava“, napominje profesor dr Arsen Ristić, kardiolog u KCS.

Zabrinjavajuće je da se kardiološke tegobe pa i srčani udari javljaju čak i kod mladih i sredovečnih ljudi, koji su tretirani kao zdravi.

„To se pogotovu dešava kod onih bolesnika koji zapravo nisu ni svesni da imaju srčani problem, najčešće ne dobijaju nikakvu terapiju, koju bi trebalo preventivno da dobijaju, i dešava se kod ljudi koji se izlože većem fizičkom naporu na hladnoći, a nisu u dobroj kondiciji i nisu utrenirani“, dodaje prof. dr Arsen Ristić.

Kada nastupe hladni dani, srčani bolesnici, koji najčešće imaju i hipertenziju, bolesnici sa anginom pektoris, srčanom slabošću, aritmijama, pored terapije trebalo bi da se utople i da ne izlaze naglo napolje.

Nekoliko minuta bi trebalo da budu u hladnijoj prostoriji, najčešće predsoblju, a zatim normalnim koracima da krenu napolje, da ne bi došlo do infarkta, pa čak i smrti.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво