Neplodnost je i psihološki problem – otvoreno besplatno savetovalište

Stručnjaci iz oblasti lečenja steriliteta, kao i mnogobrojna istraživanja, pokazali su da je uloga psihologa veoma važna u lečenju neplodnosti. Suočavanje sa ovim problemom jedno je od najstresnijih iskustava sa kojima se parovi susreću, svejedno da li prolaze kroz proces vantelesne oplodnje ponovo ili se sa ovom procedurom susreću prvi put. Zato je besplatno individualno psihološko savetovanje, koje je nedavno pokrenuto, od velike važnosti.

Parovima i pojedincima je teško da se nose s problemom neplodnosti, a ovaj on neretko može da obuzme celokupan život, utiče na emocije i na psihološka i sociološka stanja.  

„Neplodnost je problem koji utiče na više sfera u životu. Parovi se prvenstveno suočavaju sa ogromnom količinom tuge, anskioznošću i depresijom“, rekla je, gostujući u Jutarnjem programu, Sandra Jovanović, predsednica Udruženja „Šansa za roditeljstvo“.

Naglasila je da su takođe neretko, prisutni finansijski problemi i poremećeni odnosi u braku.

„U okviru Centra za vantelesnu oplodnju, koji je pokrenut u okviru fondacije Nije svejedno, Ministarstva zdravlja, konačno parovima možemo da obezbedimo besplatnu pravnu pomoć“, dodala je Jovanovićeva.

Statistika kaže da se svaki šesti par suočava sa problemom neplodnosti.

„Rešenje postoji, medicina je napredovala, imamo vantelesnu oplodnju, inseminaciju, opcije kao što je surogat-materinstvo, dakle, postoje opcije, samo treba pričati o njima“, izjavila Jovanovićeva.

Zbog mentaliteta, predrasuda i društvenog okruženja, desi se da neki parovi o svojim naporima za dobijanje potomstva – ćute. Ipak, treba zatražiti stručnu pomoć.

Broj za pomoć: 0800 333 030

Centar za mentalno zdravlje, počinje sa prvim aktivnostima pružanja podrške parovima i pojedincima borbi za potomstvo, jer će svim zainteresovanima sada biti omogućena besplatna psihološka podrška, odnosno besplatno individualno psihološko savetovanje.

Za zakazivanje termina psihološkog savetovanja neophodno je okrenuti broj telefona: 0800 333 030.

Stručnjaci rade sa svima koji se prijave za pomoć, već posle prvog razgovora se dogovaraju budući koraci.

Skupština Srbije konačno je u maju usvojila podzakonska akta koja prate Novi Zakon o lečenju neplodnosti.

„Ipak, postoji problem nedovoljnog broja donora i nadam se da će ove godine biti većih mogućnosti za donatore, to je ostalo da zaživi, jer veliki broj parova odlazi u inostranstvo po donaciju reproduktivnih ćelija“, objasnila je Jovanovićeva.

Zakonski, i žene koje nemaju partnera, mogu ostvariti potomstvo putem donora. To je velika i značajna novina koje je uređena posebnim Pravilnikom.

Svi potencijalni donori se mogu javiti Banci reproduktivih ćelija u Klinici Višegradskoj ulici u Beogradu. Princip je takav da jedan donor ide na jednog primaoca.

broj komentara 4 pošalji komentar
(četvrtak, 16. jan 2020, 13:07) - Slavko petrovic [neregistrovani]

Neplodnost

Problem neplodnosti je lose telo u svakom smislu, narocito prepone, isti problem kod oba pola, upitanjuje je generalno zdravlje celoga tela , to nema veze sa psihom , normalno kad je telo bolesno da I psiha nije ok,

(utorak, 14. jan 2020, 19:50) - anonymous [neregistrovani]

Sterilitet

Mislim da treba da pokrenemo temu na ime muskog steriliteta i zbog.cega se od strane drzave ne finasira vestacka oplodnja kada je.muski sterilitet u pitanju.....aman mi smo u 21 veku zene su u svim segmentima zivota ravnopravni ako ne i superiornije ali zasto se muskarci nipodostavaju zbog napred navedenog....

(utorak, 14. jan 2020, 17:00) - Djokovic Danijela [neregistrovani]

VTO

Svaka cast ministru zdravlja Zlatiboru Loncaru sto je obezbedio savetovaliste za zene koje zele da pitaju u vezi VTO.Mnoge zene i nemaju koga da pitaju i zato svaka cast.

(utorak, 14. jan 2020, 12:15) - anonymous [neregistrovani]

Sigurno jeste

Ali i dugo vremena bez posla isto tako uzrokuje psihološke probleme. Ko će sve to da leči.