Neplodnost je i psihološki problem – otvoreno besplatno savetovalište

Stručnjaci iz oblasti lečenja steriliteta, kao i mnogobrojna istraživanja, pokazali su da je uloga psihologa veoma važna u lečenju neplodnosti. Suočavanje sa ovim problemom jedno je od najstresnijih iskustava sa kojima se parovi susreću, svejedno da li prolaze kroz proces vantelesne oplodnje ponovo ili se sa ovom procedurom susreću prvi put. Zato je besplatno individualno psihološko savetovanje, koje je nedavno pokrenuto, od velike važnosti.

Parovima i pojedincima je teško da se nose s problemom neplodnosti, a ovaj on neretko može da obuzme celokupan život, utiče na emocije i na psihološka i sociološka stanja.  

„Neplodnost je problem koji utiče na više sfera u životu. Parovi se prvenstveno suočavaju sa ogromnom količinom tuge, anskioznošću i depresijom“, rekla je, gostujući u Jutarnjem programu, Sandra Jovanović, predsednica Udruženja „Šansa za roditeljstvo“.

Naglasila je da su takođe neretko, prisutni finansijski problemi i poremećeni odnosi u braku.

„U okviru Centra za vantelesnu oplodnju, koji je pokrenut u okviru fondacije Nije svejedno, Ministarstva zdravlja, konačno parovima možemo da obezbedimo besplatnu pravnu pomoć“, dodala je Jovanovićeva.

Statistika kaže da se svaki šesti par suočava sa problemom neplodnosti.

„Rešenje postoji, medicina je napredovala, imamo vantelesnu oplodnju, inseminaciju, opcije kao što je surogat-materinstvo, dakle, postoje opcije, samo treba pričati o njima“, izjavila Jovanovićeva.

Zbog mentaliteta, predrasuda i društvenog okruženja, desi se da neki parovi o svojim naporima za dobijanje potomstva – ćute. Ipak, treba zatražiti stručnu pomoć.

Broj za pomoć: 0800 333 030

Centar za mentalno zdravlje, počinje sa prvim aktivnostima pružanja podrške parovima i pojedincima borbi za potomstvo, jer će svim zainteresovanima sada biti omogućena besplatna psihološka podrška, odnosno besplatno individualno psihološko savetovanje.

Za zakazivanje termina psihološkog savetovanja neophodno je okrenuti broj telefona: 0800 333 030.

Stručnjaci rade sa svima koji se prijave za pomoć, već posle prvog razgovora se dogovaraju budući koraci.

Skupština Srbije konačno je u maju usvojila podzakonska akta koja prate Novi Zakon o lečenju neplodnosti.

„Ipak, postoji problem nedovoljnog broja donora i nadam se da će ove godine biti većih mogućnosti za donatore, to je ostalo da zaživi, jer veliki broj parova odlazi u inostranstvo po donaciju reproduktivnih ćelija“, objasnila je Jovanovićeva.

Zakonski, i žene koje nemaju partnera, mogu ostvariti potomstvo putem donora. To je velika i značajna novina koje je uređena posebnim Pravilnikom.

Svi potencijalni donori se mogu javiti Banci reproduktivih ćelija u Klinici Višegradskoj ulici u Beogradu. Princip je takav da jedan donor ide na jednog primaoca.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво