Rizik od demencije veći uz povišen donji krvni pritisak

Više od 36 miliona ljudi u svetu pati od demencije, a broj obolelih svakodnevno raste. Osim starosti, na pojavu ovog neurološkog poremećaja utiče i nastanak moždanih lezija koje su često posledica dugotrajnog povišenog dijastolnog krvnog pritiska, pokazuju najnovija istraživanja.

Naučnici Univerziteta Majami nedavno su objavili rezultate studije koji pokazuju da osobe sa dijastolnim krvnim pritiskom nižim od 80 milimetara živine skale imaju manji rizik za pojavu lezija na mozgu koje ukazuju na mogućnost razvoja demencije.

Reč je o lezijama koje se stvaraju na belom delu moždanog tkiva, a koje, uz demenciju, povećavaju i rizik za padove i moždani udar.

U istraživanju su korišteni podaci prikupljeni od 1.205 ispitanika starijih od 50 godina, a koji nisu imali druge faktore rizika za razvoj lezija.

Uticaj takozvanog donjeg krvnog pritiska posebno je bio izražen na delovima mozga koji su ključni za održavanje kognitivnih funkcija, pa time i pamćenja, što ga direktno povezuje sa pojavom demencije.

Prema procenama stručnjaka, inače, lezije na beloj moždanoj masi prisutne su kod oko 20 odsto osoba starosti 60 i više godina.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 15. jan 2020, 00:22) - anonymous [neregistrovani]

Po tome i drugome

Razlika treba da je 40 pa bio blago visi ili nizi.

(utorak, 14. jan 2020, 09:46) - anonymous [neregistrovani]

Po ovome

Ja sam kandidat, meni je donji pritisak uvek viši, primer 115/85.