Na vreme otkriven rak grlića materice izlečiv u 90 odsto slučajeva

Januar je mesec morbe protiv raka grlića materice. U Srbiji se godišnje ta dijagnoza postavi kod oko 1.200 žena, a svake godine od raka grlića materice umre 453 žena. Preventivni pregledi i pravovremeno otkrivanje omogućavaju izlečenje u 80 do 90 odsto slučajeva.

Srbija je na neslavnom petom mestu u Evropi po broju novoobolelih žena, posle Letonije, Bosne i Hercegovine, Estonije i Moldavije. Takođe, i po umiranju od ove vrste raka, nalazimo se na petom mestu.

Direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS prof. dr Aleksandar Stefanović kaže da su ovakve akcije usmerene na podizanje svesti o važnosti ovog problema i o važnosti odazivanja na skrining programe i odlazaka na preventivne preglede.

„Podaci su takvi da smo mi još na četvrtom mestu po učestalosti oboljevanja u Evropi. Statistika je nešto bolja od prethodnih godina, ali samo za nijansu. Srbija je uvela nacionalni program skrininga, koji je svake godine bolji, ali još nije dostigao željeni nivo“, ističe Stefanović.

Prema njegovim rečima, najrazvijenije evropske zemlje su uvele takve programe još pre 30 godina, a njima je putem rutinskih pregleda i testova smanjena incidenca raka grlića materice sa 30 na dva do tri slučaja na 100.000 stanovnika.

Preventivni pregledi ključ u borbi protiv raka grlića materice

Stefanović nagalašava da se radi o bolesti koja se na efikasan način sprečiti u 80 do 90 odsto slučajeva.

„Na GAK u Višegradskoj se obavi više od 1.000 pregleda godišnje. U 30 do 40 odsto slučajeva se dijagnostikuje karcinom grlića materice, a polovina se već nalazi u poodmaklim fazama kada hirurzi više ne mogu ništa da urade, već se pacijenti šalju na zračenje“, navodi Stefanović.

Radi se, kako kaže, o bolesti koja sporo napreduje i tu je najveća šansa da se protiv nje borimo.

„Od kada se pojave prve atipične ćelije do razvoja klinične, invazivne forme ponekad prođe i 10 godina. U tom vremenskog prozoru možemo da delujemo, otkrijemo atipične ćelije, odstranimo promene u predmalignoj fazi dok se nije razvio kancer“, objašnjava Stefanović.

Što se vakcine tiče, ona, kako kaže, predstavlja primarnu zaštitu i nju su razvijene zemlje uvele još pre 15 godina, što je dalo dobre rezultate.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво