Zima i vetar najgori neprijatelji kože

Ako su praznični dani ostavili trag na vašem licu i ako vam je koža postala: suva, gruba, ispucala – vreme je da je vratite u „formu“. Recept ima više sastojaka, ali su dva ključna: san i dodatna nega.

Put do negovane kože nekada ide i preko kuhinje. Za početak uzmite med sa police.

„Nemojte ništa agresivno raditi kod kuće. Možete napraviti masku – pomešate med, blagi med, kašiku šećera, da maska odstoji pet do 20 i blagim pokretima, piling i isprati blagom vodom. Prosušiti peškirom i naneti kremu“, objašnjava kozmetolog Slavica Ljubojević.

Kao što koža štiti nas, moramo i mi nju da štitimo na pravi način. Zato nam je nekada potrebna i pomoć stručnjaka.

„Da vidimo koliko ima: minerala, vitamina, oligoelemenata, da li nešto fali i koliko fali, da vidimo indeks hidratacije, vitamina... I na osnovu svega možete da dobijete preporuku za profesionalnu, kućnu negu. Da ne koristite pogrešno kućnu negu, jer onda neće ni profesonalni da vam pomogne“, ističe Ljubojevićeva.

„I za mlađe i starije bi bilo dobro da urade jedan srednji, dubok hemijski piling. Koji bi kod mlađih doprineo da se koža očisti, i da se ožiljci nepravilnosti, izregulišu. Za starije taj regenerativni potencijal nam daje, mi time što smo skinuli sloj, dajemo da sam sintetiše“, navodi dermatolog dr Milica Marković iz Gradskog zavoda za kožne bolesti.

Kako hemijski piling to postiže?

„Dokazano je da mi nju teramo da sama sintetiše i dokazano je da koža starijih sooba, ti fibroblasti, ćelije kože, mogu kada su podstaknuti, isto da luče kolagen, isto da se stvara hijaluron“, ističe Markovićeva.

U narednim danima izbegavajte tešku šminku i jake pudere. Pre spavanja dobro očistite lice, a nakon toga namažite ga kremom koja odgovara vašem tipu kože.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво