Zdravlje ulazi na usta – šta da jedete da popravite imunitet

Skoro da nema osobe koja ovi dana nije bila prehlađena ili je imala nekoga u svom okruženju ko je muku mučio s temperaturom i kašljem. Zato danas otkrivamo šta da jedete, kako bi organizam bio jači, a imunitet bolji.

Kijavica, kašalj, povišena temperatura, bolovi u mišićima - uobičajena slika u ovo doba godine.

Da li znate da u borbi sa infekcijama, mogu da vam pomognu namirnice iz kuhinje. Među njima ima mnogo prirodnih antibiotika.

Pre svega, limun, med, beli luk, naglašava nutricionistkinja Ana Todorović.

„Neki od najjačih prirodnih antibiotika su beli luk, đumbir, origano, timijan, ehinacea“, napominje Jovana Srejić Ferluga, nutricionistkinja.

Na vrhu liste prirodnih antibiotika su začini.

„Savet koji ja dajem preventivno mojim klijentima jeste da jela začinjavaju belim lukom, origanom, timjanom, a da dan započnu sa mlakom limunadom ili čajem, kašičicom meda koji je sjajan, i sa izrendanim đumbirom“, preporučuje Todorovićeva.

Gledajte da u kući uvek imate beli luk, on je odličan saveznik u borbi za bolje zdravlje.

„Kod belog luka je jako važno, kako bi ispoljio antibiotsko dejstvo, kako bi ispoljio alicin koji je zadužen za antibiotsko dejstvo, neophodno da konzumiramo u svežem obliku i još bolje, izgnječen“, napominje nutricionistkinja.

U sezoni respiratornih infekcija, ne zaboravimo da jačamo imunitet. U tome će vam pomoći namirnice bogate vitaminom C.

„Limun je neprikosnosveni izvor vitamina C, a med je riznica mineralnih materija. Zbog toga kombinacija biljnog čaja sa medom i limunom je dobar početak dana“, kažeTodorovićeva.

„Oni koji imaju dobar imunitet, teže i podležu svim tim infekcijama. Treba insistirati na unošenju nutritivno bogatih jedinjenja a ne samo kalorijskih. Kalorijski bogata ishrana je ona koja sadrži dosta belog, rafinisanog šećera, dosta masti, posebno začinjenih, i ona je izuzetno štetna u ovom periodu. Ne samo da dovodi do povećanja telsne težine, nego remeti lipidni status i, ono što je jako bitno, remeti imuni sistem“, naglašava kardiolog dr Marija Zdravković, v.d. direktora KBC „Bežanijska kosa“.

Nije slučajno što je kiseli kupus obavezan na zimskoj trpezi, i on nas štiti od prehlade.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво