Umerenost u hrani i piću tokom praznika – zlatni savet stručnjaka

U vreme slava i praznika teško je odoleti jakoj, masnoj hrani, ali i piću. Mnogi se brinu da će se ugojiti, ali to je manji problem, jer vas neumerenost u hrani i piću može hitno odvesti do lekara.

Hrana i piće – navika je koja je u novogodišnjoj noći skupo koštala našeg sagovornika.

„Sedeli smo malo, popili smo, pojeli, nisam se pridržavao režima, kojeg treba da se pridržavam. Prvog januara ustao sam ujutru, osetio sam bolove u leđima“, kaže Miharem Jaha.

Nije jedini, mnogi su se ovih dana žalili na ubrzan rad srca i bol u grudima.

„Broj pacijenata koji su imali kardiološke tegobe je povećan, a broj pacijenata sa infarktom u ovoj kući je poveća za 17 procenata i to na žalost to su sve mlađi ljudi. Naš najmlađi pacijent je imao 24 godine“, rekla je dr Marija Zdravković, kardiolog i VD direktora KBC „Bežanijska Kosa“.

Bez obzira na uzrast, umerenost je recept koji lekari i nutricionisti svima prepisuju.

„Mislimo unapred, da na svečanu trepezu ne dođemo gladni, da smo već imali zdrave obroke: doručak i ručak, ako znamo da će ta večera biti preobilna. Ako smo se prejeli, onda nam ne preostaje ništa drugo nego da prošetamo makar 20, 30 minuta“, izjavila je Jovana Srejić Ferluga, nutricionista.

„Mali zalogaji ili deljenje obroka na nekoliko segmenata, ne uzimanje velikih količina odjednom i da se ne kombinuje unos sokova sa unosom hrane, jer to još više doprinosi poremećaju varenja“, savetuje Ana Todorović, nutricionista.

Ukoliko osetite jak bol u grudima koji je praćen otežanim disanjem, mučninom, slabošću, ne čekajte, potražite odmah pomoć lekara.

U Srbiji svakog dana 47 osoba doživi infarkt, a 15 premine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво