Nova godina - novi spisak sa novim željama

Jednu nikad ne menjamo. Ono što uvek poželimo i sebi i drugima jeste dobro zdravlje. Za početak: ostavite cigarete, budite umereni u jelu i piću, vežbajte.

„Spavanje, što više, san je značajan, bar šest sati. Da izbegavamo preterano masnu, slanu hranu, crveno meso koje je opasno za razvoj karcinoma.... Slušanje muzike što više, makar u pozadini, poboljšaće kvalitet života“, istakao je prof. dr Predrag Mitrović, kardiolog Urgentnog centra.

Na kvalitet života, utiču i vaši zalogaji. Ne kaže se uzalud, da smo ono što jedemo.

„Nek prva novogodišnja odluka bude da povećate unos povrća, voća, pređete na žitarice, na proizvode od celog zrna, na fermentisane mlečne proizvode, na ribu ako je niste dovoljno konzumirali. Gledajte šta vam je nedostajalo i to povećajte. Povećaćemo unos i vitamina, minerala, antioksidanasa i unapredićemo naše zdravlje“, rekla je Jovana Srejić Ferluga, nutricionista.

Nemojte se plašiti lekara i šta će vam on reći. Jednom godišnje proverite svoje zdravlje.

„Treba se kontrolisati, do 45. jednom godišnje, a posle dva puta godišnje. U svakom slučaju jedan 'ček in', da odemo kod lekara opšte prakse, da on pogleda bar osnovne stvari: EKG, pritisak, pluća, bar osnovnu laboratoriju“, ističe prof. dr Predrag Mitrović, kardiolog Urgentnog centra.

U Novoj godini negujte prijateljstva i okružite se ljudima koje volite. Probajte, videćete kako će to uticati na vaše mentalno zdravlje. 

„Ljudi koji jesu oko nas, jesu naša najveća podrška i nekada ključni za naše dobro zdravlje uopšte, a naročito mentalno zdravlje. Odlazak u prirodu, zdravi stilovi života, voljenje sebe i udovoljavanje sebi, a preduslov za to je upoznavanje sebe“, rekla je doc. dr Ivana Stašević Karličić, psihijatar, v. d. direktora Klinike „Laza Lazarević“.

Ono što uvek možemo, jeste da napravimo prioritete, da vidimo kakve su nam aspiracije, kakve su nam mogućnosti. Šta je realnost, da vidimo koliko možemo da budemo hrabri, velikodušni, strpljivi ono što zaboravimo koliko smo mi pod stresom, koliko možemo i dalje da budemo, da vidimo da li može da bude bolja. Moramo da stanemo i da se nekada nečega odreknemo“, rekla je dr Anđelka Kolarević, psihijatar.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво