Naučne činjenice: šta se događa u našem telu kada previše popijemo

S obzirom na to da je sezona slava u toku, a bliže se Nova godina i Božić, neki piju više alkohola nego inače. Pogledajmo šta nauka kaže i razbijmo neke dugogodišnje mitove o tome šta se zapravo događa sa našim telom dok pijemo alkohol, a zatim budimo mamurni.

Nauka kaže da nije važno koju vrstu alkohola pijemo ili čak, da li mešamo pića – efekti su u osnovi isti u ondosu na količinu alkohola.

Kada pijemo alkohol, on ide u želudac i prelazi u tanko crevo odakle se ubrzo apsorbuje u krvotok.

Ako smo nešto pojeli, apsorpcija alkohola će biti usporenija, tako da se nećemo brzo napiti. Zato je dobra ideja da se jede pre i uz piće.

Telu je potrebno oko sat vremena da metabolizuje 10 grama alkohola ili jedno standardno piće.

Šta izaziva gubitak pamćenja

Svi imamo onog prijatelja koji se probudio posle burnog noćnog provoda i ne može da se seti pola noći. To je onaj poznati „prekid filma“.

To nije isto što i „onesvešćivanje“, jer ste još svesni i sposobni da vodite razgovor, jedino što toga ne možete da se setite kasnije.

Što više alkohola pijete i brže ga pijete, veća je verovatnoća da će doći do „prekida filma“, jer kada alkohol dostigne određeni nivo u našoj krvi, mozak jednostavno prestaje da formira nova sećanja. Ukoliko mozak zamislimo kao orman u koji se smeštaju datoteke, u ovim slučajevima datoteke idu pravo u kantu za smeće i kad kasnije pokušamo da ih pronađemo, ne uspevamo.

Kako se otrezniti

Ako ste popili previše, nema načina da se otreznite. Jedino što vas može otrezniti je vreme tokom koga će se alkohol eliminisati iz vašeg tela.

Kofein u kafi možda vas čini budnijim, ali to ne pomaže razgradnji alkohola. Bićete podjednako opijeni i oslabljeni, čak i ako se osećate malo manje pijano.

Isto važi i za hladne tuševe, vežbanje, znojenje, ispijanje vode i svež vazduh. Ove stvari mogu pomoći da se bude pažljiviji, ali nemaju uticaja na koncentraciju alkohola u krvi ili na uticaj koji alkohol ima na organizam.

Najbolji lek je prevencija

Ako odlučite da pijete tokom praznika, najbolji način da izbegnete mamurluk i ostale negativne posledice je da se držite unutar preporučenih granica.

Osim što je važno da jedete da biste usporili apsorpciju alkohola i pijete vodu između alkoholnih pića da biste umanjili negativne efekte, takođe možete i da:

- pre odlaska na slavlje odlučite koliko ćete popiti i toga se pridržavajte,

- brojte pića i izbegavajte nazdravljanja,

- usporite, pijuckajte i izbegavajte ispijanje „na eks“ i „do dna“.

Ukoliko niste uspeli, sutra ćemo vam na istom mestu dati savete kako da se izborite sa mamurlukom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво