Tri godine zatvora za naučnika koji je stvorio prve genetski modifikovane bebe

Kineski naučnik He Đankuej, koji je menjao gene bliznakinjama, prvim genetski modifikovanim bebama na svetu, osuđen je na zatvorsku kaznu od tri godine.

Nešto više od godinu dana nakon objave Hea da je uspeo da stvori genetski modifikovane bliznakinje, Lulu i Nanu, otporne na virus HIV-a, kojim je bio zaražen njihov otac.

Nepotvrđeni izveštaji navode da je bio uključen u rođenje još jedne bebe kojoj je veštački menjan genom.

He je rekao da je ponosan na svoj rad, ali naučna zajednica nije bila toliko blagonaklona. Reakcije su sezale od negodovanja do otvorenog neprijateljstva, kritikovanja i pozivanja da se kazni praksa koja ne uzima u obzir etičke principe.

Kineski sud odlučio je da He provede tri godine iza zatvorskih rešetaka, kao i da mora da plati kaznu od tri miliona juana (430.000 dolara).

 

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво