Sviranje u bendu kao terapija

U Vršačkoj specijalnoj bolnici za lečenje psihijatrijskih bolesti muziku koriste kao lek. Nije reč o muzikoterapiji, ali se protiv bolesti bore i tako što su osnovali mešoviti bolnički bend, u kojem pacijenti, lekari i zaposleni sviraju i pevaju zajedno. Pripreme za svirku za novogodišnju noć uveliko su u toku, a bend, u ovom sastavu, nastupa prvi put.

Rihar Bugarinov, dugogodišnji je pacijent vršačke specijalne bolnice za lečenje psihijatrijskih bolesti. Muzika je njegova strast još iz detinjstva, pa je rado prihvatio da bude stalni gitarista bolničkog benda „Remisija“.

„Meni to puno znači zato što sam navikao na muziku, jednostavno ne mogu bez nje. Ja najviše volim 'Crvenu jabuku', njih obožavam, posle 'Bjelo dugme', Bajagu i tako, nešto strano, stari evergrin“, kaže pacijent Rihard Bugarinov.

Nije u pitanju, kažu psihijatri, strukturisana muzikoterapija, ali je siguran način povezivanja, sticanja poverenja i osećaja odgvornosti.

„To se pokazalo kao veliko zadovoljstvo, aktivnost naših pacijenata, podizanje njihove volje, kreativnosti, samopouzdanja i činilo je da se osećaju podjednako važnim i korisnim članovima našeg društva“, objasnila je Tatjana Voskrsenski, direktorka Specijalne bolnice.

Prvi nastupi u novom sastavu

Prvi put u ovom sastavu bend „Remisija“ nastupaće tokom novogodišnje noći. 

„Bliže se novogodišnji praznici tako da ćemo imati žurku za pacijente, a pretpostavljamo da ćemo nastupiti na onoj našoj zvaničnoj proslavi bolnice gde svo osoblje bolnice slavi Novu godinu tako da su to neka prva dva nastupa koja nam se smeše“, najavila je dr Sanja Kalaba, specijalizant.

U ovom neobičnom muzičkom sastavu trenutno sviraju dva lekara, ekonom, radni terapeut i dva pacijenta. Audicija za bubnjara nedavno je otvorena i članovi se iskreno nada da će to mesto uskoro popuniti još jedan pacijent.

„Mislim da je ovo generalno dobra stvar i da je ova vrsta angažmana odlična. Dobar deo njih želi da nam se priključi s vremena na vreme što mi apsolutno podržavamo, nama je svaka vrsta saradnje drgaocena“, istakao je administrativni radnik Filip Karnak.

Svirka za novogodišnju noć je prva u nizu, kažu članovi benda, nadaju se da će i druge ustanove sličnog tipa biti zaintersovane da ih čuju, a možda se, kažu, taj rad i njima dopadne, pa i oni naprave nešto slično jer je ovo, kažu, lekovito.

broj komentara 0 pošalji komentar