Glog – leči srce i tera vampire

Još od srednjeg veka protiv bolesti srca i krvnih sudova, kao tonik i umirujuće sredstvo za srce koristi se glog. Smatraju ga jednom od najlekovitijih biljaka sveta, s najdužom tradicijom u lečenju.

Kinezi su nekad od gloga pravili fermentisano piće. Glog jača i reguliše rad srca, a i odličan je regulator krvnog pritiska.

Mnoga istraživanja potvrđuju da pacijenti koji boluju od bolesti srca pozitivno reaguju posle uzimanja gloga, manje se umaraju. Simptomi nedostatka daha i „preskakanja“ otkucaja srca, mnogo su slabiji.

Glog je jedna od biljaka s najjačim smirujućim dejstvom. Pomaže kod umora, manjka energije, lošeg sna, teškog disanja, vrtoglavica, lupanja srca, teskobe, nervoze i šuma u ušima. Koristi se i u menopauzi.

Može se koristiti kao pomoć kod mršavljenja, jer podstiče izbacivanje viška vode iz organizma.

Brojne studije o glogu ustanovile su da je on sigurna i dobro podnošljiva biljka za čovekov organizam. Međutim, glog se ne preporučuje trudnicama i dojiljama.

Iako je kao biljka siguran za korišćenje, ne preporučuje se korišćenje uz neke lekove za srce. Najbolje je posavetovati se sa lekarom.

U Srbiji se tradicionalno veruje da je glogov štap ili kolac, najmoćnije sredstvo protiv vampira i zlih duhova, demona.

broj komentara 2 pošalji komentar
(subota, 21. dec 2019, 20:04) - anonymous [neregistrovani]

Glog je drvo

Gloginje su plod. Prema tome radi se o gloginjama a ne o glogu.

(subota, 21. dec 2019, 15:08) - anonymous [neregistrovani]

Glog

Kako se koristi, kako, kad ga uzimati?