Boli vas glava – možda su krivi hormoni

Istraživanja pokazuju da problem sa glavoboljom ima oko 30 odsto žena i osam odsto muškaraca. Uzrok tome mogu da budu promene nivoa pojedinih hormona zbog kojih nastaju glavobolje.

Migrene pogađaju i decu i tinejdžere. Nova istraživanja koja su usmerena na stres u školi pokazuju da dečaci i devojčice imaju gotovo isti broj migrena do devete godine. Posle tog perioda, migrena je češća kod devojčica, nego kod dečaka.

Medicinski centar „Džon Hopkins“, u neke od simptoma migrene ubraja ​​dugotrajnu glavobolju u trajanju od četiri do 72 sata. Najčešće je u pitanju bol samo sa jedne strane glave, osetljivost na svetlost, zvuk ili miris, mučnina i bol koji se povećava tokom fizičke aktivnosti.

Istraživanje pokazuju da žene najveći i najčešći intenzitet glavobolja imaju između 35 i 45 godine. Nauka kaže da estrogen, testosteron i kortizol, između ostalih hormona, mogu da imaju značajnu ulogu u nastanku glavobolje i migrene.

Ponekad ih pokreće druga aktivnost u telu: kortizol - hormon koji je najviše povezan sa stresom može pasti veoma nisko u trenucima napetosti ili ako imate preduge pauze između obroka, što uzrokuje na pad šećera u krvi.

Estrogen je hormon koji se najviše povezuje sa glavoboljom pa je uobičajeno čuti da se one javljaju neposredno pre menstruacije. Verovatnoća razvoja glavobolje povećava se tokom vremena, kada je nivo estrogena nestabilan.

Kod trudnica glavobolje često prestanu kada je nivo estrogena viši. 

Perimenopauza i menopauza takođe mogu promeniti nivo estrogena čak i kada je u pitanju hormonska terapija ili oralni kontraceptivi. Zato se žene u ovim fazama češće žale na pojačane glavobolje.

Hormoni, naravno, nisu jedini faktori koji utiču na glavobolju. Drugi faktori mogu uključivati ​​opšti nivo stresa, umor, genetiku, ishranu, pa čak i vremensku prognozu.

Svako ko je patio od migrene verovatno je iskusio neke od ovih simptoma. Određene omiljene namirnice poput čokolade, kofeina, putera od kikirikija, crnog vina i alkohola uopšte, sira, veštačkih zaslađivača i prerađenog mesa takođe mogu da izazovu jake glavobolje.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво