Neprijatan zadah – poruka koju ne smemo da ignorišemo

Loš zadah je daleko od neuobičajene pojave, javlja se kod oko 50 odsto odraslih. Međutim, zbog stida, o njemu se ne govori dovoljno. Ipak, poruke koje dolaze iz usta, ne smemo da ignorišemo.

Utiče na samopouzdanje, radne i društvene odnose. Loš zadah ili medicinski halitoza, ne znači uvek da neredovno perete zube.

„Ustanovljeno je da 87 odsto uzroka neprijatnog zadaha iz zsta se nalazi upravo u ustima. U oko osam odsto slučajeva uzročnike treba tražiti u predelu uha, grla i nosa, dok samo u pet odsto slučajeva je vezano za druge organe. Uglavnom za jednjak, probleme vezane za pluća i udaljene organe, kao što su, na primer, insuficijencija jetre, bubrega, pankreasa“, objašnjava dr Ksenija Zelić, naučni saradnik na Stomatološkom fakultetu u Beogradu.

„Dijabetes može da izazove acetonski zadah koji je izuzetno jak. Zatim problemi sa želucem i vraćanjem hrane zbog nezatvaranja sfinktera želuca. Ali i mnogi drugi, čak i do stresa koji je izuzetno jak može da izazove zadah“, navodi dr Milan Kuljača, stomatolog.

Neprijatan zadah je najizraženiji ujutru, posle buđenja.

„Smatra se da se na ovu pojavu žali preko 50 odsto odraslog staovništva. Međutim, postoji neprijatan miris koji se javlja u toku dana, nakon uzimanja hrane i pića. Ova pojava ne sme biti zanemarena, jer ima veliki socio-ekonomski značaj, a može biti pokazatelj patoloških promena“, dodaje doktorka Zelić.

Za svež dah, redovno pranje zuba jeste neophodno, ali nije dovoljno. Zubi moraju da budu čisti, ali i zdravi.

„Razloga ima veoma mnogo, počevši od gangrenoznih i vrlo pokvarenih zuba, pa do vrlo loših protetskih nadoknada, ispod kojih se taloži hrana i do izuzetno izražene paradontoze, koja u svojim paradontalnim džepovima i apscesima može da izazove jake bolove i jak zadah“, napominje stomatolog.

„Najčešći uzrok neprijatnog zadaha poreklom iz usta su gingivitis, paradontopatije i obložen jezik. Takoreći, svi uzročnici koji su poreklom iz usta, uzrokovani su bakterijama“, ističe dr Ksenija Zelić.

Šta ako i pored dobre oralne higijene, problem postoji. Kome da se obratimo za pomoć?

Budući da su uzročnici neprijatnog zadaha najčešće nalaze u ustima, doktorka Zelić napominje da je najosnovnije da se prvo obratimo stomatologu. Za nestomatološke uzroke, savetuje stomatolog Kuljala, izuzetno je važno da makar jednom godišnje uradimo analizu krvne slike, a stomatologa bi trebalo posetiti na svakih šest meseci.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво