Da ili ne – Hormonska terapija u menopauzi

Žene koje su koristile određene vrste hormona nakon menopauze i dalje imaju povećan rizik od razvoja karcinoma dojke. Efekti takvih pilula primećuju se i gotovo dve decenije kasnije, pokazuju dugoročni rezultati velikog saveznog istraživanja Centra za kancer u Hjustonu.

Tokom istraživanja, više od 16.000 žena, između 50 i 70 godina starosti, dobijalo je kombinovane hormonske tablete pet do šest godina.

Glavni deo studije zaustavljen je 2002. godine kada su istraživači iznenada primetili više srčanih problema i karcinoma dojke među korisnicima hormona.

Ženama je savetovano da prestanu s lečenjem, ali naučnici su nastavili da proučavaju dalju zdravstvenu situaciju ispitanica.

„Dugoročni nalazi pokazali su različite rezultate za upotrebu kombinacije estrogena i progesterona u odnosu na samo estrogen. Žene koje su imale netaknutu maternicu i uzimale su progesteron zajedno s estrogenom imale su 29 odsto povećan rizik od razvoja karcinoma dojke“, rekla je doktorka Tereza Bivers iz Centra za kancer u Hjustonu.

Pozitivni rezultati pokazali su se kod ispitanica koje su odstranile matericu.

„Suprotno tome, otkriveno je da se kod žena koje su uzimale samo estrogen, jer im progesteron nije bio potreban za zaštitu maternice, smanjena učestalost razvoja karcinoma dojke za 27odsto i smanjenje smrtnosti ili smrti za 44 odsto“, napomenula je doktorka Tereza Bivers.

S obzirom na to da je u pitanju relativno mali broj ispitanica, lekari kažu da bi žene sa jakim valunzima i drugim simptomima menopauze mogle da nastave sa hormonskom terapijom.

Kažu, korist tableta daleko nadmašuje njihov rizik. Ipak, neophodna je stručna konsultacija za svaki pojedini slučaj.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 18. dec 2019, 13:34) - Sofija [neregistrovani]

prirodno

Ne znam kakve su to muke.Menopauza je prirodno stanje i ne treba mnogo obraćati pažnju na valunge i ostale simptome.Kad se tako postaviš,ništa ti nije teško.Hormonske tablete su zlo i ne treba ih piti zbog rizika od raka.Naše babe nisu ni znale za menopauzu i tablete,pa su lepo živele u starosti.

(utorak, 17. dec 2019, 15:47) - anonymous [neregistrovani]

Nadam se da će izmisliti nešto novo, efikasno i bezbedno

Nije fer da žene prolaze kroz takve muke