Zima je period kad varičela vreba

Varičele ili ovčije boginje šire se vrtićima i školama u Srbiji, a broj zaražene dece je za čak 70 odsto veći nego u istom periodu prošle godine.

Činjenica da je više obolele dece od varičele može se objasniti, možda, time što je ove godine mnogo više upisane dece u vrtiće, navodi gošća Jutarnjeg programa, pedijatar, dr Hibnijet Apuk.

Inače, zima jeste period kada nas varičela čeka u dečjim kolektivima, posebno u mlađim uzrasnim grupama, pre svega jaslenim, napominje doktorka.

„Deca u zimskom periodu vreme provode uglavnom u zatvorenom prostoru, prostorije su neprovetrene, kolektivi su veliki, deca su često u bliskim kontaktima, uzimaju jedni drugima cucle, igračke i slično“, napominje dr Apuk.

I pored toga što je blaga zima, varičela ima svoj tok. To je kapljična zarazna virusna infekcija koja se prenosi kijanjem, kašljanjem, korišćenjem istog pribora. Spada u osipne zarazne groznice i klasifikuje se kao relativno blaga bolest. Ispoljava se na koži, mada je praćena temperaturom.

„Kod većine dece pri izbijanju temperatura ne prelazi nivo od 38,5 i neka deca čak i nemaju potrebe za antipireticima. Ono što moram da naglasim, a što roditelje često zbunjuje, varičele izbijaju u talasima, a izbijanje traje oko pet dana. Kod neke dece koja imaju slabiji imunitet može da se produži i na više dana, ali uglavnom ide u pet dana u tri talasa izbijanja“, napominje gošća Jutarnjeg programa.

Za nepodnošljivi svrab koji posebno iritira decu na tržištu postoji dosta preparata koji mogu pomoći, počev od pudera sa anestezinom, gela, krečnog mleka s mentolom. Međutim, češkanje, osim što će ostaviti ožiljak, može dovesti i do sekundarne infekcije, jer na noktima uvek ima bakterija, naglašava doktorka.

Nije redak slučaj da obole i odrasli, ako varičele nisu imali u detinjstvu. Klinička slika je onda mnogo teža. Temperatura kod odraslih ide do jako visokih vrednosti. Malaksalost je izraženija. Komplikacije su češće i obično, kod odraslih bolest duže traje.

Vakcina protiv ovčijih boginja postoji i u nekim zemljama je već uvedena u kalendar obavezne vakcinacije. Na našem tržištu je prisutna dobrih desetak, petnaest godina i savetuje se posebno deci koja su imunodeficijentna. Ona je preporučena vakcina i ne spada u obavezne vakcine napominje dr Hibnijet Apuk na kraju gostovanja u Jutarnjem programu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се