Mora li prejedanje da bude sastavni deo praznika

U vreme praznika jedemo mnogo više. Naučnici u Velikoj Britaniji su izračunali da ako pojedemo čokoladicu, treba da trčimo 22 minuta da bismo potrošili kalorije, a četiri sata hoda za parče pice. Koliko je fizičke aktivnosti potrebno onima koji ovih dana preteruju u sarmama, pečenju i drugim đakonijama.

Što se tiče količine hrane koju unosimo tokom praznika zaista je preterana. Činjenica je da nam posle četiri sarme treba pet dana kako bismo se vratili u normalu, napominje dr Milka Raičević, nutricionistkinja, osnivač Udruženja „Svi na vagu“.

„Za normalno funkcionisanje organizma je potrebno 1.800 do 2.000 kalorija dnevno. Muškarce možemo da častimo sa 400 kalorija, ali, pod uslovom da budu fizički aktivni. Prejedanje nikome ne donosi dobro, ali ako idete na slavu bilo bi dobro da jedete kod kuće. Najbolje je da to bude salata“, preporučuje doktorka Raičević.

Međutim, kada ste već na slavi i kada znate domaćicu, onda bi trebalo da uzimate tek toliko da probate, a ako volite i da nazdravljate, onda bi bilo dobro da pri ruci imate čašu vode ili masline.

Ali šta da radimo kada moramo da odemo kod više domaćina na slavu u jednom danu. Doktorka napominje da s obzirom na to da je riba dijetetski proizvod, ne bismo trebali da strepimo. Takođe, ako smo stvarno na postu, ni tada ne moramo brinuti da ćemo se prejesti.

„Ali, ako domaćice i dodaju kojekakve sosove, umake i ostalo, i ukoliko ne poštuju post, pa služi mrsnu hranu, onda ćete imati problema. Zato je najbolje posle odlaska sa slave, prošetati. Na slavi je dobro uzimati salatu. Bilo bi dobro da kod kuće pripremite malo crnog uglja da popijete ukoliko preterate, da poboljšate varenje“, savetuje dr Milka Raičević.

Ono što nikako ne bismo smeli da radimo je da gladujemo. Najveći je problem kada preteramo, pa onda gladujemo. Treba bazirati ishranu na supama, kupusu, piti rasol. Paradajz je potreban kako bismo nadomestili kalijum.

Svi koji vode računa o svom zdravlju imaju vagu pored kreveta i mere se čim ustanu. Uveče, pre spavanja se treba opet izmeriti i onda nećemo imati dilemu da li smo pojeli više ili manje, već ćemo se odmah osvestiti.

„Ako ste danas jeli i bilo vam je super i ćeif vam je, onda sutra zamislite da smanjite obrok i da se unormalite i vratite na normalnu ishranu koja podrazumeva supe, dosta sirovog povrća i voće, ali samo kao dezert“, naglašava na kraju gostovanja u Jutarnjem dnevniku, dr Milka Raičević.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво