Ne bazirajte post na ugljenim hidratima

Bez obzira na to da li se posti iz verskih, zdravstvenih ili dijetetskih razloga, uzdržavanje od određene hrane utiče na duhovno i na fizičko zdravlje. Kako se pravilno posti i može li ishrana tokom posta da bude jeftina i uravnotežena?

Suzdržavanje od hrane životinjskog porekla je samo deo hrišćanskog posta koji predstavlja čišćenje i uzdizanje duše i tela. I religija i nauka postu pripisuju lekovita svojstva.

Psihoterapeut i sveštenik Srpske pravoslavne crkve Aleksandar Sovilj ističe da post ima elemente mediteranske i vegetarijanske ishrane.

„Potpuno je na liniji naučnih saznanja u svrhu prevencije raznih hroničnih bolesti – ono što danas zovemo metabolički sindrom: površeni krvni pritisak, šećerna bolest i maligne bolesti“, istakao je Sovilj.

Iako je hrišćanski post, pre svega, duhovni podvig, čovek, ma koliko utemeljen u veri, ipak je i materijalno biće, te i sveštenici baš kao i lekari upozoravaju da neizbalansirana ishrana utemeljena na ugljenim hidratima i prostim šećerima može da naruši fizičko zdravlje.

„Naš narod kada krene u post, zato što u našem postu nedostaje meso i masnoće ima strah da će biti gladan i onda kreće da upotrebljava namirnice skrobnog porekla. Pre svega, to je krompir, testenina i suvo voće. To su namirnice bogate skrobom koje mogu da dovodu do povećanja triglicerida, do povećanja telesne mase, a ako se tako nastavi u daljoj ishrani ne samo tokom 40 dana nego i tokom cele godine može da dovede do dijabetesa tipa 2“, upozorila je dr Veroslava Stanković, dijetolog.

Namirnice koje spadaju u red najzdravijih često su i skuplje, zato mnogi kažu da tokom posta nema mnogo mesta za povrće, hladno ceđena biljna ulja, ribu.

Iako spada u jeftinije ribe, stručnjaci kažu da je skuša jedna od najkvalitetnijih. Stiže iz čistih severnih mora i bogata je omega 3 masnim kiselinama.

Jeftine a zdrave namirnice koje treba što više koristiti tokom posta su i kiseli kupus kao dobar izvor vitamina Ce, te suvo voće čiji su minerali najbolja prevencija prehlade u zimskim mesecima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво