Sladoled nije kriv za upaljeno grlo

Da li sladoled smemo da jedemo kada je napolju hladno, ili je to, ipak, samo letnja poslastica? Da li će nas od sladoleda zaboleti grlo?

Sa prvim minusom mnogi roditelji zabranjuju deci da jedu sladoled, uz objašnjenje da je napolju hladno i da će dobiti upalu grla. Da li je to istina ili zabluda?

„Mislimo da ako nam nešto hladno dođe do grla ili do krajnika da će to oštetiti krajnike, sluzokožu i da će se na to vrlo lako nadograditi bakterije. Međutim, to nije tačno. Kako bakterije dospevaju do naših usta i do našeg organizma? Isključivo prljavim rukama ili kapljičnim putem“, rekla je Mirjana Mićović, pedijatar Doma zdravlja „Stari grad“.

„Ne možemo da se razbolimo od hladnog sladoleda, ali možemo od virusa ili bakterija koje su u našoj okolini gde se naš imunološki sistem bori protiv toga, pa ako dodamo izazov više, on će morati malo više vojske da upotrebi da se odbrani“, objašnjava docent dr Ljiljana Čvorović sa Klinike za otorinolaringologiju Kliničkog centra Srbije.

Da li ćemo sladoled jesti zimi ili leti, stvar je i kulture. U našoj zemlji ovu poslasticu najčešće jedemo leti, dok je u nekim zemljama uobičajen prizor sneg i prolaznik koji jede sladoled.

„Šta sladoled proizvede na našem grlu i krajnicima? On u stvari dovodi do blagotvornog dejstva na naše grlo, jer kod upale dolazi do proširenje krvnih sudova, zato se i stvara bol. Međutim, kada uzmemo sladoled, krvni sudovi se skupe i bol se ublažava“, navodi dr Mićović.

Kao i sa svim slaktišima i sa ovom poslasticom budite umereni – polako, lagano, kašičicom.

„Svaki ekstremni izazov, u smislu ekstermno hladnog ili toplog napitka ili hrane će dovesti do toga da naš lokalni imunitet ima izazov više. Stoga se ne preporučuju ekstremno hladni ili topli napici, ali sladoled ne mora da bude ekstremno hladan“, rekla je dr Čvorović.

Šta možemo da uradimo da nas ne izda grlo u narednom periodu?

„Preveniramo respiratorne infekcije tako što ćemo se kretati malo više napolju, sa šalovima i kapama, provetravati prostorije. Tako radimo na jačanju imuniteta“, kaže dr Čvorović.

Doktorka Mirjana Mićović savetuje da decu naučimo da peru ruke pre uzimanja hrane.

broj komentara 6 pošalji komentar
(ponedeljak, 16. dec 2019, 13:27) - anonymous [neregistrovani]

hladno

Svaki put kada popijem vodu iz frižidera ili pojedem sladoled mene zaboli grlo i to traje dan ili dva.
Zašto ?
20 godina unazad imam taj problem. Nekada se leti prevarim i popijem vodu iz frižidera i posle pola sata ... kreće grlo da boli.

(ponedeljak, 16. dec 2019, 12:54) - anonymous [neregistrovani]

Cuh

Za mene je već kasno, samo sam jednom liznuo i evo upala grla.

(ponedeljak, 16. dec 2019, 11:55) - Neša [neregistrovani]

higijena

Pa da, evo u fast food-u blizu mene radnice peru ruke stalno...

(ponedeljak, 16. dec 2019, 08:48) - anonymous [neregistrovani]

pa da...

ucili su nas pogresno kao decu kad smo bili prehladjeni i imali problema sa grlom onda su nam davali cajeve tople na upalu grla i bilo je jos gore...12 godina zivim u Svedckoj i kad sam odve prvi put dete kod lekara zbog bolova u grlu oni su mu dali u cekaonici da jede sladoled na stapice i to pomaze ite kako...pogotovo ako ima streptokoke koje ne vole ladno i vlazno grlo, sto vise ledenog sladoleda i lakse ce se podneti bolovi u grlu...ako dete ima upalu krajnika i grla slobodno mu davajte sladoled sto vise i izbegavajte tople cajeve koji apsolutno nemaju na to nikakvog efekta, mogu samo da pogorsaju stanje, to je ono kao kad dodate ulje na vatru...

(ponedeljak, 16. dec 2019, 08:38) - Student [neregistrovani]

Не иде у главу

Одувек ме је збуњивала ова тема. Коме веровати, баби/мајци или "науци"?

(ponedeljak, 16. dec 2019, 07:50) - anonymous [neregistrovani]

Чај

Зашто уопште пијемо врућ чај када нас боли грло??