Ne treba izbegavati posete lekaru, ali pomoć možemo dobiti i u apoteci

Prema zdravlju smo najodgovorniji, izgleda, samo u vreme respiratornih infekcija. Svi odmah idu lekaru, a za mnoge suplemente koje nam lekar preporuči, savet možemo dobiti i od apotekara. Tamo je manja gužva, pa je i rizik da se zaradi neki virus manji.

S obzirom na to da se danas svaki pregled kod lekara zakazuje i nužno čeka, mnogi odustaju od posete lekaru i pomoć potraže u obližnoj apoteci.

Gošća Jutarnjeg programa, magistr farmacije, specijalista Andrijana Cvijetinović, napominje da s obzirom na to da sledi sezona viremija i gripa, pacijenti koji imaju blagu prehladu, povišenu temperaturu, malaksalost i slično, mogu u  obližnjoj apoteci da dobiju adekvatan savet kako to da spreče i kako da ublaže simptome.

Poznato je da farmaceuti kada im se obratimo za savet i pomoć, najpre odgovore nizom pitanja. Gošća Jutarnjeg programa napominje da je to nužno, jer pacijenti uglavnom, pogotovo stariji, hronični pacijenti, već piju neku terapiju i važna je informacija da ne bi došlo do negativnih interakcija među lekovima ili do pojave alergije.

Jedno od čestih pitanja, posebno tokom zime je i to da li je potrebno dodatno uzimati suplemente. Cvijetinovićeva savetuje da je vitamine i suplemente uvek bolje uzimati u kombinacijama, a ne pojedinačno, zbog njihove maksimalne iskoristljivosti. Međutim, treba voditi računa šta se od suplemenata koristi. Recimo, magnezijum ne bi trebalo da pijemo na svoju ruku, jer ga već ima dovoljno u voću i hrani koje unosimo svakodnevno.

„U zimskom periodu se više vitamina troši. Preporuka je da odrasli treba bar 1.000 miligrama vitamina C dnevno da unesu. U zimskom periodu više dolazi do stvaranja slobodnih radikala i oksidativnog stresa i iz tog razloga su posebno vitamin C i E koji su odgovorni da to neutrališu. Zato je potrebno što više unositi, pre svega, zelenog povrća i citrusa. Vitamin E koga ima u orašastim plodovima, sigurno će blagotvorno delovati“, naglašava specijalista Andrijana Cvijetinović.

Preporuka Svetske zdravstvene organizacije je da 400 grama povrća i 300 grama voća dnevno treba da unose odrasli, a deca nešto manje. Međutim, to se odnosi na voće i povrće u sirovom obliku, što nije uobičajeno u svakodnevnoj ishrani. Pored toga, veliki deo vitamina se gubi tokom transporta i skladištenja, zatim termičkom obradom ili zamrzavanjem, zato farmaceuti preporučuju da se dodaju suplementi, u kombinaciji zbog maksimalne iskoristljivosti. Takođe, dodaje farmaceutkinja, važno je bar dva puta nedeljno uvrstiti ribu na svoj jelovnik zbog omega tri masnih kiselina.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво