Personalizovana onkologija – terapija po meri svakog pacijenta

U svetu svake godine od raka oboli oko 18 miliona ljudi. Na polju borbe protiv karcinoma dešavaju se velike promene, a u narednoj deceniji biće još izraženije. Nova era u medicini počela je dešifrovanjem ljudskog genoma. Skup u Cirihu o personalizovanoj medicini, okupio je naučnike koji se bave ovom oblašću.

Kako se svaka bolest razlikuje, tako je i sa rakom kao bolešću. Do danas je otkriveno oko 250 vrsta karcinoma i oko 350 gena koji doprinose razvoju raka.

„Rak je genska bolest i jedna od ideja jeste da u ranoj fazi uradimo genomsko profilisanje. Takvim testovima otkrivaju se greške na genima koje dovode do karcinoma. Nakon što se podaci obrade najsavremenijim kompjuterskim algoritmima, predlažu se terapije specifične baš za tog pacijenta“, rekao je dr Oliver Blek iz Švajcarske.

Zahvaljujući tome Brajs Olson danas živi, iako mu je pre šest godina otkriven karcinom prostate, koji je metastazirao.

„Imao sam sreću, jer radim u kompaniji koja sarađuje sa genomskim istraživačkim centrima. Na osnovu toga sam svom doktoru tražio da mi uradi takvo ispitivanje. Da nisam to uradio, bio bih danas mrtav“, kaže Brajs Olson.

Da i genetika utiče na razvoj tumora, uverila se i Suzan Meklur.

„Dva puta sam imala rak dojke. Mama je imala rak dojke, sestra rak pluća, a baka i rak dojke i pluća. Shvatila sam da se kod nas nešto dešava na genetskom nivou. Ljudi o tome ne znaju i zato sam odlučila da pokrenem časopis“, izjavila je Suzan Meklur iz SAD.

Ovakvo testiranje se uveliko primenjuje u pojedinim svetskim ustanovama.

„U mojoj ustanovi radimo genomsko profilisanje pojedinih karcinoma. Kod raka pluća imamo nekoliko mutacija, za koje već sada imamo nove lekove. Ukoliko mutacija postoji, pokazano je da je sa tim lekovima preživljavanje pacijenata veće“, otkriva prof. dr Alvin Kramer sa Univerziteta u Hajdelbergu, u Nemačkoj.

„Da bi se ovo primenjivalo, mora da postoji dijalog između nosilaca lokalnih zdravstvenih sistema – onih koji ga obezbeđuju, plaćaju, vlade, farmaceutske industrije“, izričit je Džoš Lauer, ekonomista iz Švajcarske.

Svake godine u svetu od raka premine više od devet miliona ljudi, a svaki drugi u najproduktivnijem periodu života.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво