Laparoskopija donosi komfor pacijentu

Da srpski hirurzi idu u korak sa svetom, pokazuju podaci da se sve više rade intervencije bez noža, takozvane laparoskopije. Time se posebno mogu pohvaliti hirurzi KBC „Dragiša Mišović“, koji te intervencije rade skoro tri decenije. Šta su do sada uradili i kakvi su im planovi, za RTS je govorio profesor Dragan Radovanović, hirurg te ustanove.

U ovoj godini ste uradili oko 1.500 laparoskopija. Operisali ste tumore debelog creva, jetre, slezine, pankreasa, nadbubrežne žlezde. Šta laparoskopija donosi pacijentima?

Pacijentima donosi jedan zaista dobar komfor, u prvom redu nemaju bolove odnosno bolovi su znatno manji u odnosu na otvorenu ili klasičnu hirurgiju. Sa druge strane, istog dana ustaju i počinju da se kreću, što prevenira sve posledice dužeg ležanja u postelji i sa treće strane pacijenti vrlo brzo idu kući.

Pre pet godina ste počeli da operišete i tumore nadbubrežne žlezde. Do kraja godine ćete uraditi oko 40 laparoskopija. Po čemu se razlikuje od klasične operacije?

Razlika je u tom rezu koji se nalazi na prednjem trbušnom zidu, jer to je odnos nesrazmerne rane na prednjem trbušnom zidu i one same rane kada uklanjate nadbubrežnu žlezdu. Sa laparoskopijom mi nemamo tu veliku spoljašnju ranu, tako da se trauma za organizam značajno smanjuje.

Kako laparoskopija psihološki utiče na pacijenta i lekara. Šta pokazuju istraživanja?

Broja istraživanja pokazuju da svaka nova metoda, laparoskopija jeste za Srbiju relativno nova metoda i za bolnice i za lekare. Samim tom što je nova, donosi novi stres i za hirurge i za pacijente. Sve što je novo budi određenu zebnju, a sa druge strane nešto što je novo i moderno kod pacijenata budi nadu da će biti bolje i operisani.

Laparoskopija, nekad i sad. Koliko smo napredovali za 26 godina koliko se izvodi u KBC „Dragiša Mišović“?

Veliki napredak se vidi, prvo po broju operacija, danas imamo 1.500 operacija laparoskopskih u godini, a sa druge strane veći broj operacija i vrsta operacija. Sve organe trbušne duplje operišemo laparoskopskim putem i time smo se približili modernom svetskom standardu, da dve trećine operacija u hirurgiji se radi laparoskopskim putem. Mi organizujemo obuke, pravilne obuke, subspecijalizaciju na Medicinskom fakultetu. Imali smo naučni skup u Akademiji nauka gde smo govorili o laparoskopiji iz različitih uglova i imali smo ljudi iz bolnica u Srbiji, ne samo iz velikih gradova, gde su prikazali svoj laparoskopski rad. Laparoskopija ima i sadašnjost i budućnost u Srbiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара