Čudovišta i babaroge u snovima mogu biti od koristi

Istraživači smatraju da noćne more, ipak, imaju funkciju. Pomažu u pripremi mozga za suočavanje sa stresnim situacijama, pokazala je nova studija.

Naučnici iz Švajcarske i Sjedinjenih Država uradili su ispitivanja o noćnim morama, u saradnji sa grupom od 18 ljudi. 

Tokom noći, elektrodama su im praćene moždane aktivnosti. Tokom noći, istraživači su ih budili više puta i postavljali im pitanja o tome da li su sanjali, šta su sanjali i da li su se uplašili.

Istraživači su otkrili obrazac da se za vreme noćnih mora često pojačava aktivnost u regionima mozga koji kontrolišu emocije.

U jednom drugom eksperimentu, grupi od 89 ljudi, istraživači su dali zadatak da popunjavaju „Dnevnik sanjanja“, nedelju dana.

Osim toga, svi su prošli snimanje magnetnom rezonancom dok su im prikazivane fotografije sa zastrašujućim prizorima.

Otkrili su da su, kod ljudi koji su češće imali noćne more, emocionalne regije mozga reagovale brže i efikasnije nego kod onih koji nisu.

„Analizom moždane aktivnosti, zasnovanom na reakcijama učesnika eksperimenata, identifikovali smo dve regije mozga zadužene za izazivanje straha tokom sna – insula i kingulatni korteks. Primetili smo da se slične regije mozga aktiviraju kada doživljavamo strah, i dok smo budni, i dok spavamo“, rekao je Lambros Perogamvros sa Ženevskog univerziteta.

Zaključak istraživača je da noćne more mogu biti korisne, jer olakšavaju suočavanje sa stresnim situacijama u realnom životu.

Međutim, traumatične i uznemirujuće noćne more koje uzrokuju nesanicu i stres nisu korisne i mogu biti kontraproduktivne, rekli su istraživači.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво