Mali heroji, a veliki borci slave svoj dan

Avalski toranj u Beogradu i druge znamenitosti i institucije širom Srbije osvetljene su ljubičastom bojom, jer je danas svetski dan prevremeno rođenih beba. Svake godine pre vremena rodi se 15 miliona beba. Na žalost, milion ih ne dobije prvu i najtežu bitku. U Srbiji svakog dana u proseku požuri da se rodi 11 beba.

Jedna Helena , rođena je u 25 nedelji , sa svega 780 grama. Rođena je u Šapcu, ali je sanitetom prebačena u Beograd. Posle nekoliko dana majka Jelena je otišla da je vidi.

„Nikad u životu tako nešto malo nisam videla. Ne samo ona, nego još tridesetak beba. Samo se aparati čuju i bore se za svaki uzdah i izdah“, priseća se Jelena Džinović, Helenina mama iz Lipolista kod Šapca.

Posle desetak dana, Helana otpočinje još jednu tešku borbu, izgubila je na kilaži, puklo joj je slepo crevo i hitno je prebacuju u Tiršovu. Počinje teška šestomesečna borba, ali Helena je sa svojih 500 grama pobedila.

„Imala je operaciju, imala je perforaciju slepog creva , posle deset dana, i drugu operaciju u septembru“, dodaje Helenin tata, Stevan Marinković.

„Tri puta joj je stajalo srce, zahvaljujući dr Mariji Lukač, koja mi je kada je izašla iz sale rekla da je uradila sve što je mogla, a da sve zavisi od njenog organizma i da je u božijim rukama“, objašnjava Helenina majka.

Helena je danas u svom domu u Lipolistu kod Šapca slavila prvi rođendan, i krštenje.

Svoj dan mali heroji, a veliki borci obeležili su i u Institu za neonatologiju, gde se zbrine najviše prevremeno rođene dece iz cele zemlje. Trenutno je u ovoj ustanovi 116 palčića.

„Nina ima batu Viktora, oni su pre desetak dana napunili dve godine. Sve dok ne budemo porasli stalno ćemo se ovde zahvaljivati, jer smo imali podršku pre svega stručnu, a onda ljudsku“, kaže tata Darko.

„Preživljavanje ekstremno male dece koja su rođena sa težinom između 500 i 700 grama, je sada preko 60 procenata, a kod dece rođene preko 1000 grama preživljavanje je preko 90 procenata“, naglašava dr Katarina Lazić sa Instituta za neonatologiju Srbije.

Svaka deseta beba u svetu rodi se pre vremena. Među njima je i Ognjen. On je zaposlenima u Institutu nacrtao drvo života, a njegovi roditelji su napisali poruku. 

„Rode ponekad požure, pa najugroženije bebe svoj prvi zagrljaj nađu kod Vas na Institutu. Iako su ljubičaste boje njegovog života ostavile trajne ožiljke, on se kod vas ponovo rodio. Ponovo naučio da diše, da jede, da vidi, da plače i da raste. Niste možda, ni svesni kakav ste nam dar udelili“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво