Ako imate više od 40 godina, redovno proveravajte šećer

Dijabetes je u Srbiji peti uzrok umiranja i na petom mestu po opterećenju bolestima. Procenjuje se da više od 700.000 ljudi ima šećernu bolest. U svetu – svaka 11. osoba ima dijabetes. Procenjuje se da će do 2040. godine tu hroničnu bolest imati oko 642 miliona ljudi.

Umor, pojačano mokrenje, preterana žeđ – samo su neki od simptoma koji mogu da ukažu da imate problem sa nivoom šećera u krvi.

U Srbiji 465.000 pacijenata zna da ima dijabetes, ali još oko 245.000 osoba nema postavljenu dijagnozu i ne leči se. Svetski dan borbe protiv te bolesti obeležava se pod sloganom „Porodica i dijabetes“.

U Klinici za endokrinologiju, dijabetes i metaboličke bolesti Kliničkog centra Srbije, akademik Nebojša Lalić, u uključenju u Jutarnji dnevnik, napominje da Srbija ove godine ovaj dan dočekuje sa unapređenom evidencijom obolelih od šećerne bolesti i osoba pod rizikom.

„Izuzetno je važno uvođenje ovog registra jer ćemo na taj način kao zemlja razvijene dijabetološke zaštite uspeti da sagledamo našu ukupnu situaciju i prema tome da usmerimo mere u pravom smeru kako bi se poboljšala zaštita i kako bi se postiglo bolje lečenje obolelih od šećerne bolesti, jer je ovo veoma zahtevna oblast“, naglašava akademik Lalić.

Profesor dodaje da bi svi trebalo posle 40. godine da proveravaju nivo šećera u krvi, bar na svake tri godine. Uz to, preporučuje se popunjavanje upitnika od osam pitanja, koji je vrlo pouzdan i nalazi se u svakom domu zdravlja, a koji će ukazati na rizik od dobijanja šećerne bolesti.

„Takođe je važno da osobe koje imaju neku prateću bolest, kao na primer povišen krvni pritisak ili infarkt srca ili infarkt mozga, treba da znaju da su to vrste bolesti koje vrlo često idu uz šećernu bolest, i oni bi posebno trebalo pri svakoj kontroli da proveravaju da li se eventualno pojavila i šećerna bolest“, napominje profesor.

Što se tiče terapije koja se koristi u lečenju šećerne bolesti, akademik smatra da je savremena, vrlo kompleksna i da ima puno novih lekova. Neki od njih su dostupni, neki su manje dostupni, ali se na tome intenzivno radi. U toku su pregovori kako bi se sa ovim materijalnim mogućnostima koje imamo izašlo u susret najnovijim lekovima u ovoj oblasti, kaže na kraju uključenja u Jutarnji dnevnik, akademik Nebojša Lalić.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се