Da li pravilno koristimo antibiotike

Otpornost bakterija na antibiotike predstavlja jednu od najvećih pretnji po globalno zdravlje. Srbija je u prethodnoj godini uspela da smanji upotrebu antibiotika za 37,6 odsto u poređenjnu sa 2015. godinom.

Sezona je prehlada, grip uskoro stiže i naučili smo da su to situacije kada antibiotike ne treba da koristimo. Srbija je kroz preporuke Svetske zdravstvene organizacije, smanjila upotrebu antibiotika, a imamo podatak da su naša deca tri do pet puta češće koristila antibiotike u odnosu na decu u nekim zemljama Evrope.

„To je danas za Srbiju daleka prošlost, sigurno koračamo sa razvijenim zemljama EU koje se racionalno odnose prema svojim resursima, jer je, kako podaci pokazuju, pala stopa prepisivanja antibiotika za 7.3 odsto, u uzrastu, od drugog do 23 meseca, kao i za decu do 11 godine“, istakla je profesorka Milica Bajčetić.

Takođe dodaje da je Srbija posle tri godine edukacije lekara, uspela da smanji upotrebu tih antibiotika, za akutni bronhitis za skoro 30 odsto, za akutno zapaljenje krajnika, prehlada.

„Podigli smo svest i roditeljima i deci da su to virusi, a virusi se ne leče antibioticima“, istakla je profesorka Milica Bajčetić.

Neke bakterije postale su otporne na antibiotike, što dodatno otežava posao lekarima, a izdaju se i antibiotici bez recepta.

„Nakon tri godine kampanje koja je vođena iz Ministarstva zdravlja, smanjen je udeo nedefinisanog prometa koji je sa 55 odsto pao na 17 odsto, a to je upravo taj deo koji se odnosi na izdavanje antibiotika bez recepta. A kada se koriste antibiotici važno je poslušati savet lekara i samo na osnovu tog saveta koristiti antibiotike. Ono što ostane od terapijskog ciklusa nikako ne treba poklanjati komšijama i prijateljima“, zaključila je profesorka Milica Bajčetić.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво