Profesor Džodić: Danas ima nade i za onkološke bolesnike u četvrtom stadijumu

U toku je Kancerološka nedelja, a ovogodišnji naučni program u centar stavlja pacijente. Stručnjaci iz više evropskih zemalja predstaviće novine u lečenju, dijagnostici, hururgiji i terapiji pa je stručni skup prilika da mnogi lekari iz cele Srbije saznaju rezultate najnovih istraživanja.

Dijagnostika i lečenje u oblasti malignih bolesti dosta su se izmenili u poslednje dve decenije.  

„Sve što je postignuto u medicini, u onkologiji za nekoliko milenijuma, manje je, i neuporedivo manje u odnosu na ono što je postignuto poslednjih 20 godina tako da, su zloćudne bolesti izlečive, ukoliko se dijagnostikuju u početnom prvom stadijumu“, rekao je, gostujući u Jutarnjem programu, prof. dr Radan Džodić onkološki, endokrini hirurg.

Dijagnostika na molekularnom i genetskom nivou omogućava određivanje tipa terapije.

„Danas se govori o personalizovanoj medicini gde se svakom pacijentu ponaosob, dakle, nisu svi isti, omogućava najbolje moguće lečenje“, dodao je profesor dr Džodić.

Teme ovogodišnje Kancerološke nedelje su rak dojke, melanom kože, podrška, odnosno suportivna terapija, imunoterapija, minimalno invanzivna hirurgija.

Gostovanja svetskih stručnjaka uz pokazne operacije 

Na skupu učestvuje i profesor Martin Valc, jedan od najboljih stručnjaka iz oblasti hirurgije u onkologiji na svetu.

„Profesor Valc će raditi na Onkologiji par pokaznih operacija. To izgleda savršeno jednostavno, u suštini je stvar iskustva i dara koji nemaju svi“, kaže prof. dr Džodić.

Kada je reč o stručnjacima iz Srbije, profesor Džodić napominje da je naša zemlja u svetu poznata po hirurgiji raka štitaste žlezde.

„Ima puno stvari koje mogu da se nauče i od naših hirurga. U digestivnoj sesiji posvećenoj bolestima jednjaka, želuca i kolona učestvuju naši vrhunski hirurzi. Mi smo zaista okupili naše najbolje stručnjake i izašao je i novi Vodič za dijagnostiku i lečenje melanoma kože...“, naveo je profesor.

Kancerološka nedelja je najveći domaći skup iz onkologije sa učešćem stručnjaka iz inostranstva – Nemačke, Francuske, SAD, Portugalije, Italije.

Govoreći o problemu zagađenja vazduha i uticaju štetnih materija na zdravlje, prof. Džodić navodi da je toksičnost isparenja i izduvnih gasova iz automobila i industrijskih postrojenja opasna kao i pušenje, i da može uzrokovati rak pluća.

Bolja pozicija onkoloških bolesnika u poslednjih 20 godina 

„Lečenje malignih bolesti je veoma uznapredovalo, i čak se u četvrtom stadijumu može uvesti u hroničnu bolest, tako da ljudi mogu da žive kvalitetno za razliku od recimo pre dve decenije kada za šest meseci niko nije bio živ“, rekao je prof. dr Džodić.

Napominje da naravno ima i neizlečivih bolesnika. Ipak, kako kaže, treba insistirati na zdravom modelu življenja i boravku u prirodi.

„Zdrav model življenja podrazumeva izbegavanje alkohola, odnosno eliminaciju alkoholizma kao bolesti, pušenja kao bolesti, gojaznosti. Sa samo te tri mere može da se redukuje ili zaustavi broj novoobolelih“, objasnio je prof. doktor Džodić.

Dodaje da je, kada je reč o sekundarnoj prevenciji, važan skrining – za rak dojke, rak debelog creva, rak grlića materice.

Naglašava da je odaziv građana koji dobijaju pozive za skrining preglede tek 20 odsto, što treba popraviti, kako bi se omogućila rana dijagnostika, odlično lečenje i viši stepen preživljavanja.

Prema podacima koje je prof. dr Džodić naveo, Srbija je po broju obolelih od karcinoma na sredini liste evropskih država, a prema broju umrlih pri vrhu, zajedno sa Hrvatskom i ostalim državama na Balkanu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво