Među prijateljima srca, jedan od najboljih je optimizam

Ljudi sa pozitivnim pogledom na svet imaju manji rizik od dobijanja srčanog ili moždanog udara. To tvrde najnovije studije.

Optimizam je, kažu lekari, jedan od najboljih prijatelja srca. Jača organizam, ali i utiče na naše mentalno zdravlje. 

„Optimizam je vrlo bitan za funkciju celokupnog organizma, a posebno za funckiju srca, jer se smatra da u našem srcu se nalazi duša, pa koliko god duše hranimo lepim idejama i lepim mislima, toliko će naše srce da bude bolje i zdravije“, rekla je doc. dr Marija Zdravković, kardiolog, i v.d. direktora KBC „Bežanijska kosa“.

„Kada je optimizam u pitanju, aktivira se leva hemisfera koja je zadužena za balansiranje našeg organizma našeg psihološkog stanja, kreativnost, pozitivan stav prema životu“, kaže Irena Korićanac, psiholog iz Dečje klinike u Tiršovoj.

Iako optimizam jača organizam, ne smemo zanemariti ni signale koje nam šalje druga hemisfera.

„Postoje rizik ako smo previše optimisti, da ne shvatamo život prelako i da možemo da se ugrozimo zdravlje, odluke. Zato nam je važna desna hemisfera, pesimizam, koji nas opominje“, objašnjava dr Korićanac.

„Biti optimista nikako ne znači, to bi bila velika greška razumeti, ne osećati neprijatne emsocije. Biti optimista znači da nađemo način, da nađemo neku lekciju, da izvučemo pozitivno“, dodaje dr Korićanac.

Optimisti se mogu pohvaliti pozitivnijim zdravstvenim navikama. Istraživanja pokazuju da se zdravije hrane, više vežbaju, manje puše.

„Optimizam je jako bitan za produžetak života, kvalitet života, ali je izuzetno bitan za naše srce, jer kada razmišljamo pozitivno, imamo pozitivnu unutrašnju energiju“, izjavila je dr Marija Zdravković.

„Ali, optimizam zaista donosi neki pozitian stav, gde, ako uđete na šalter, vaš stav je drugačiji i povećavate svoju šansu. Što se tiče zdravlja, naravno da organi reaguju dobro kada smo optimisti i zato je važno da vodimo računa o tome“, zaključuje dr Korićanac.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво