Narcisi – spolja gladac, a unutra jadac

Da li su narcisi, odnosno osobe zaljubljne u sebe, manje depresivni od drugih ljudi? I da li negativne reakcije na narcisizam mogu da previde pozitivne strane? Da li su to užasni, a srećni ljudi?

Psihološkinja Ana Mirković kaže da u svakom čoveku čuči mali narcis, a ta blaga doza narcizma je potrebna da bi voleli sebe i izgradili pozitivnu sliku o sebi, jer tako gradimo samopoštovanje.

„Osoba koja ne voli sebe i nema visoko mišljenje o sebi ne može da voli i poštuje druge ljude. Kada se pređe granica, međutim, postajete posesivni, manipulativni, treba vam tuđa pažnja da biste se osećali vrednim, vređate druge ljude kako bi podigli sopsteni ego. U tom slučaju se govori o narcizmu kao poremećaju ličnosti“, objašnjava Ana Mirković.

Narcisi, prema njenim rečima, gaje tu fantastičnu sliku o sebi kao najboljim, najlepšim, najpametnijim i da drugi ljudi oko njih postoje da bi pospešili tu sliku.

„Iza toga zapravo postoji velika doze tuge. Narcizam se, kažu psihoanalitičari, stvara u drugoj godini života, jer tada dete počinje da gradi sopstveni identitet odvojen od majke, ali istovremeno želi da kada se vrati kod majke, ona pokaže ushićenje zbog njegovog povratka“, navodi gošća Jutarnjeg programa.

Dešava se, kako kaže, da neke majke, koje su možda tužne ili su i same narcisoidne, ne uzvraćaju tu energiju i onda se ta energija koju je dete pružilo, odbija u vraća mu se - zapravo, dete tu energiju investira u sebe.

„Tako su narcisoidne osobe stalno investirale energiju, koja se odbijala kao od ogledala i vraćala im se, pa se oni osećaju neprihvaćeno. To su osobe kojima su sve druge važne osobe u njihovom životu uskratile pozitivnu emociju“, ističe Ana Mirković.

Zbog toga narcisi imaju tu sliku prema spoljnom svetu da su jako zadovoljni i ostvareni, ali kada ostanu sami sa sobom oni su jako nesrećni, veoma sujetni, besni, često agresivni i teže osveti.

Nova digitalna kultura takođe na dobar način ističe narcisoidne osobine kod ljudi.

„Nije problem ako se vi sa vremena na vreme napravite selfi da se pohvalite ili pokažete nešto. Ali ako to radite stalno i kontinuirano i ako se osećate manje vrednim ako ne dobijate tu satisfakciju od drugih ljudi, onda je tu reč o narcizmu“, kaže psihološkinja.

broj komentara 5 pošalji komentar
(sreda, 06. nov 2019, 13:46) - anonymous [neregistrovani]

@dopuna

Hvala puno za dopunu, apsolutno ste u pravu. Znam iz sopstvenog primera svoga oca (u sustini dobrog coveka, ali nepopravljivog narcisa koji nam je ne malo puta zagorcavao zivot) i jednog "prijatelja" koji mi je budio bas tu zabnju, kao sto ste i sami rekli. Taj "prijatelj", kada se skinu sve maske je bas to, sto rece naslov ovog teksta - jedna uplasena, jadna dusa, tanak kao list papira, ali uvek spreman da jede pozitivnu energiju uz pritajenu zavist i ljubomoru. Manipulacija je bila takva da bi neki "slabiji" par opusteno popustio jer nam se ovaj covek umesao i u bracni zivot sa klevetama i lazima.

Mislim da bi trebalo mnogo vise da se prica o njima! Jer nije to samo "ma dobro, on/ona previse voli sebe" nego jedan ogroman, sirok spektar raznih devijacija koje niste mogli da objasnite, ali su uvek bile tu negde i smetale su jako. Preporuka za sve koji imaju narcisoidne roditelje, familiju, prijatelje ili supruznike da procitaju i informisu se, jer moze biti da cete puno saznati, protiv koga i kako da se borite. Ovi komentari su isuvise mali da bismo u njima sada iznosili cinjenice.

(sreda, 06. nov 2019, 12:15) - Lidija [neregistrovani]

srodna duša

Odličan ljekovit savjet za sve boljke :-)

(sreda, 06. nov 2019, 11:03) - anonymous123 [neregistrovani]

Допуна

Нарциси редовно варају своје партнере (обично се упуштајући у ризичан секс па могу лако и да вас заразе СПБ-ово се односи на соматски тип). Токсични су, манпулативни, желе потпуну контролу...доводе вас до лудила (толико да имате психосоматске манифестације - висок притисак, депресија, проблеми са стомаком). Зови их и енергетским вампирима јер се хране вашом пажњом и енергијом. У њиховом присуству осећате јаку зебњу, непријатност ...коју не можете да објасните.. То вас ваша интуиција упозорава да сте у опасности и да је пред вама прави предатор . Партнери (жртве) мисле да својом љубављу могу да их поправе...а у ствари само још већи проблем праве. Само бежати што даље

(sreda, 06. nov 2019, 10:58) - anonymous [neregistrovani]

Нарцисоидност?

Нарцизам би био неки, на пример, уметнички покрет који би промовисао нарцисоидност. А поремећај се, у нашем језику, зове "нарцисоидност", према грчком митолошком лику Нарцису, уз додатак наставка "оид", такође грчког порекла, који значи "налик на".

Даље, не постоје "особе које су нарциси", (Нарцис је био један једини!), већ постоје "нарцисоидне особе".

На "буст" и "грандиозни селф" се нећу освртати.

(sreda, 06. nov 2019, 10:56) - anonymous [neregistrovani]

lek za samozaljubljenost

uvek bio i ostao fizicki rad i obeybedjivanje najneohodnijih prehrambenih proizvoda. vremena se nema za razmisljanje o samom sebi kada zabole ruke i ledja. seljaci znaju zasto.