Srpski kardiolozi drže korak sa svetom

Srčanu slabost svake godine u Evropi dobije oko tri i po miliona ljudi. Srce sve češće popušta starijima, ali i tridesetogodišnjacima. U našoj zemlji raste broj pacijenata, zato su troje naših kardiologa sa višegodišnjim iskustvom, svoje znanje unapredili u Centru za edukaciju za srčanu slabost u Cirihu.

Iako su odavno završili fakultete, troje naših kardiologa ponovo se našlo u školskim klupama, ali sada, onim prestižnim.

„Evropsko udruženje kardiologa, odnosno Asocijacaija za lečenje srčane slabosti, je od preko 400 prijava najboljih lekara koji se bave srčanom slabošću iz celog sveta, izabrala šezdeset troje kojima je dodeljena stipendija ovog udruženja, i u toj grupi je i nas troje lekara iz Srbije“, navodi dr Marija Zdravković, kardiolog i v.d. direktora KBC „Bežanijska kosa“.

Za dve godine morali su da polože osam ispita. Ispitivači su im bili najuticajniji doktori u toj oblasti iz celog sveta.

„Najmodreniji dijagnostičko-terapijski protokoli, sa kompletnom podrškom od medikamentne, putem pejsmejkera, do finalne cirkulatorne mehaničke potpore, predstavljaju osnov našeg usavršavanja u Cirihu, koji su nam omogućili da našim bolesnicima pružimo nešto veoma značajno, što im značajno produžava život“, naglašava kardiolog dr Goran Lončar sa Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“.

Naučili su, između ostalog, dodaje dr Marija Zdravković, i da što bolje identifikuju i pre nego nastanu komplikacije, pacijentima pomognu najnovijim terapeutskim metodama i lekovima.

„Očekujem da će i sledeće kolege sa različitih institiucija po zemlji Srbiji takođe na osnovu edukacije koje dobiju na ovom kursu, moći da u svojim matičim ustanovama implementiraju to znanje i omoguće bolju pokrivenost lečenja srčane insuficijencije u Srbiji“, veruje kardiolog dr Ivan Milinković sa Kliničkog centra Srbije.

Bolesti srca i krvnih sudova su ubice broj jedan u Srbiji. Svaka druga osoba u našoj zemlji umire zbog njih.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво