Kada je najbolje hirurški lečiti polidaktiliju

Mladić iz Kine po imenu Ajun, koji je rođen sa devet prstiju na jednom stopalu, promenio je život uspešnom operacijom. Stručnjaci preporučuju da takve zahvate treba uraditi što ranije u detinjstvu, jer su u tom slučaju, stres i oporavak za pacijenta dosta blaži.

Ajun je, kako kaže, proveo detinjstvo izbegavajući bilo kakvu socijalnu interakciju, a bio je i previše stidljiv da bi pitao devojku za izlazak ili sastanak. 

Sada ima 21. godinu, i smogao je snage za operaciju kojom su mu hirurzi otklonili četiri prsta.

„Nigde nisam išao bos ili u papučama i nikada nisam imao devojku. Nikada nisam verovao da ću moći da nađem nekoga ko želi da bude sa mnom“, rekao je Ajun, opisujući svoje teške dane u detinjstvu.

Inače, njegovi roditelji za koje kaže da su sujeverni, nisu želeli da mu se uklone nožni prsti jer im je takozvana lokalna proročica rekla da je „devet prstiju dobar znak i da je to dar s neba“.

Međutim, kada je odrastao, Ajun, koji živi na jugu Kine u gradu Lufeng, rešio je da se reši deformiteta i potraži lekarsku pomoć.

Ozbiljnost problema hirurzima su dokazali rendgenski snimci njegovog stopala pre operacije.

„Veoma je retko videti tako ozbiljan deformitet koji nije rešen kod pacijenta koji već ima 21. godinu“, rekao je dr Vu Ćang iz bolnice u Foshanu.

Lekarski tim proveo je devet sati pored operacionog stola, kako bi odstranili višak prstiju i kako bi napravili palac, koji je inače nedostajao.

Ajun se sada oporavlja u bolnici i biće otpušten u jednoj od narednih nedelja.

„Sada se osećam odlično. Veoma sam zahvalan doktoru Vu Ćangu. Mislim da je moje stopalo sada savršeno. Pokazao mi je slike stopala nakon operacije i vrlo sam srećan“, izjavio je Ajun.

„Najbolje je decu pregledati dok su još bebe i tada odraditi intervenciju. Preporučuje se da se operacija uradi najkasnije do šeste godine, jer tada oporavak kraće traje, ishod operacije je bolji, a i pogodnije je za psihičko stanje deteta“, rekao je dr Vu.

Polidaktilija, odnosno višak prstiju na rukama ili nogama pogađa jedno od 700 do 1.000 novorođenčadi širom sveta.

Poremećaj nastaje još tokom trudnoće, tokom šeste ili sedme nedelje, kada se na fetusu razvijaju nožni prsti i prsti na rukama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво